IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е виновна за отлагането на банковата реформа в еврозоната

Нито едно важно решение за ЕС няма да бъде взето преди съставянето на правителство в страната, убедени са анализатори

17:39 | 14.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Германия е виновна за отлагането на банковата реформа в еврозоната

Двуседмичната политическа безизходица във Вашингтон може и да окупира заглавията в пресата, но от другата страна на Атлантическия океан министри от държавите-членки на еврозоната се препират от месеци относно съществен елемент от финансовата рамка – създаването на банков съюз, пише CNBC.

На днешното заседание на съвета на министрите на финансите (т. нар. Еврогрупа) в Люксембург въпросът ще бъде начело в дневния ред.

Икономисти обаче не са убедени, че ще бъде постигнат значителен напредък в разрешаването на проблема, като се има предвид липсата на правителство в Германия. Крис Сиклуна, ръководител на отдела за икономически проучвания в Daiwa Capital Markets, заяви, че политическите проблеми в Европа „за щастие“ са много по-рутинни в сравнение с тези в САЩ, където дейността на правителството е отчасти блокирана заради провала в преговорите за съгласуване на бюджет за новата финансова година, започнала на 1 октомври, и поради тази причина едва ли ще привлече особено внимание през тази седмица.

Макар че банковият съюз ще бъде обсъждан, не се очаква постигането на окончателно споразумение на днешното заседание. „Една от причините за настоящата политическа инерция в еврозоната, разбира се, е политическият вакуум в Германия“, пише Сиклуна в своя бележка.

За да отнемат тежестта за спасяване на нестабилните банки от раменете на затъналите в дългове държави, което бе една от основните причини за финансовата криза в еврозоната, лидерите на страните се споразумяха за създаването на система, която ще осъществява по-голям надзор върху финансовия сектор на общоевропейско ниво.

Според „Общия надзорен механизъм“ Европейската централна банка трябва да поеме контрола през есента на 2014 г. Друг елемент на банковия съюз ще бъде обща схема за гарантиране на депозитите, която трябва да защити спестяванията на обикновените вложители.

Но третият елемент  - органът с правомощия за решение за участта на проблемните кредитни институции, познат като Общ механизъм за решаване на съдбата на банките, се натъква на препятствия.

Германия се противопоставя на създаването му с аргумента, че появата на организация от този тип ще изисква пренаписването на учредителните договори за Европейския съюз. Тя е най-голямата икономика в еврозоната и поради тази причина и с най-голям дял в усилията за спасяването ѝ, но гласоподавателите там не са склонни да плащат сметката за грешките на други държави.

Всички решения за банковия съюз бяха замразени до провеждането на изборите в Германия на 22 септември и изглежда, че ще бъдат отложени, докато продължава процесът на сформиране на правителство в страната.

„Християндемократическият съюз все още преговаря за коалиция и нито едно голямо решение за Европа няма да бъде взето, преди да бъде съставено ново правителство в Германия“, пише в своя бележка от вчера Михала Маркусен, ръководител на отдела за световна икономика във френската банка Societe Generale, визирайки победителя в германските избори, воден от настоящия канцлер Ангела Меркел.

Маркусен обаче подчертава, че споразумението за банковия съюз е решаващо, особено по отношение на Общия механизъм за решаване на съдбата на банките. „Има ли значение отлагането на създаването на банковия съюз? Да! Вашингтон окупира заглавията във вестниците, но разочароващото развитие около банковия съюз в Европа заслужава внимание“, категорична е тя. „Именно Общият механизъм за решаване на съдбата на банките ще разполага със средствата за скъсване на съдбовната връзка между европейските банки и националните дългове“, добавя мениджърът.

Без подобен орган премиите за риск по националните дългове заради разходите по рекапитализиране на банките ще продължат да натискат икономическия растеж на и без това мъчещите се държави от еврозоната.

Старши икономистът в швейцарската банка UBS Пол Донован, който е съгласен, че „не трябва да очакваме кой знае какво“ от заседанието на Еврогрупата, заяви, че банковият съюз е дори още по-важен, имайки предвид икономическата несигурност в САЩ. „Напредъкът по банковия съюз, който наистина може да даде на еврозоната някаква застраховка от вторичните ефекти от положението в САЩ, не е особено вероятен“, каза Донован тази сутрин.

Вместо това по думите на Сиклуна вниманието през тази седмица ще бъде съсредоточено върху втория кръг от преговорите между консерваторите на Меркел и Социалдемократическата партия – основната опозиционна сила в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още