IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия експулсира представителя на американските разузнавателни служби

Стъпката е в отговор на два случая за предполагаем американски шпионаж в страната

20:00 | 10.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия експулсира представителя на американските разузнавателни служби

Германското федерално правителство отзовава представителя на американските тайни служби в страната. 

„Представителят на американските тайни служби в посолството на САЩ бе помолен да напусне Германия“, заяви правителственият говорител Щефен Зайберт в комюнике, цитирано от Ройтерс.

Стъпката е в отговор на два случая за предполагаем американски шпионаж в Германия и скандалите около съобщенията за шпионска дейност на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) в Германия.

Федералното правителство възприема много сериозно случващото се през последните дни, казва Зайберт. Експулсирането се случва „като реакция на неслучващото се в продължение на доста време сътрудничество и отказа да се изяснят нещата“, заяви и председателят на специално сформираната парламентарна комисия Клеменс Бинингер.

Припомняме, че на 9 юли беше арестуван служител на Министерството на отбраната на Германия, за когото се предполага, че е предавал важна информация на САЩ за германската парламентарна комисия, създадена, за да разследва обвиненията на Едуард Сноудън за мащабната програма за подслушване на САЩ. Последваха обиски, включително в министерството. През миналата седмица пък бе разкрита дейността на друг шпионин – 31-годишен сътрудник на германското разузнаване, който продавал информации на ЦРУ за същата комисия. 

Събитията от миналата седмица бяха толкова сериозни, че Меркел, която по онова време беше в Пекин, наруши протокола и коментира вътрешни за Германия въпроси по време на визита извън страната. Тогава тя заяви, че това ще бъде „тежък случай“, ако информацията се окаже истина. Поверителността е въпрос от особено значение за германците, които още пазят спомени за тайните служби в източната част на страната ЩАЗИ.

Канцлерът обвини САЩ, че напълно погрешно използват своите ресурси и все още считат, че е времето на Студената война. С оглед на основните предизвикателства, като тези в Близкия изток, да се шпионират съюзници е "чисто пропиляване на сила", заяви Меркел. „Имаме толкова много проблеми. Ние трябва да се съсредоточим върху най-важните", заяви тя, визирайки Сирия и Ирак.  

Министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви преди това, че според сегашните данни "информацията, получена чрез тази предполагаема шпионска мрежа, е смешна“. Политическите щети обаче вече са "несъразмерни и сериозни".

Германия и САЩ са близки съюзници от десетилетия, но отношенията им се влошиха сериозно през миналата година, когато стана ясно, че мобилният телефон на канцлера Ангела Меркел е бил подслушван от NSA. След разкритията на Сноудън германското правителство поиска подписване на споразумение, което изключва шпионаж между двете страни, но САЩ отказаха да подпишат такъв договор. В последствие германските власти заявиха, че са имали ползи от американските агенти на територията и в определени ситуации са използвали събираната от тях информация.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още