IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Нидерландия се противят на смекчаването на фискалните правила

Брюно льо Мер лансира идеята тежко задлъжнелите страни да получат специален график и цели за намаляване на своите задължения

09:35 | 18.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/OLIVIER HOSLET</em></p>

Снимка: EPA/OLIVIER HOSLET

Германското правителство натиска спирачките в дебата за евентуална реформа на европейските правила за дълга, за което настоява най-вече Франция.

Министърът на финансите Кристиан Линднер подчерта значението на фискалните правила по време на срещата на финансовите министри от Еврогрупата в Брюксел на фона на призивите за преразглеждане на регулациите заради икономическите последици от пандемията от новия коронавирус. Те са „от решаващо значение за запазване на доверието в държавите пред капиталовите пазари", заяви политикът, цитиран от ARD.

Правилата на ЕС са допринесли значително за това цените да се развиват контролирано, твърди Линднер, който зае поста в началото на миналия месец, добавяйки, че според него Пактът за стабилност и растеж, в който са залегнали тези правила, е доказал своята гъвкавост по време на кризата с коронавируса.

Сега е време отново да се натрупат бюджетни резерви - каза той. „Ето защо подкрепям намаляването на публичния дълг“.

Германският министър заяви още, че не предвижда „реално да се очакват фундаментални промени" в критериите на правилата за дефицита. Но те не са и необходими, „защото определено има и други мерки, които могат да бъдат въведени, за да се съчетае фискалната стабилност с подобряването на възможностите за инвестиции“.

Нидерландският министър на финансите Сигрид Кааг, която встъпи в длъжност преди броени дни, допусна възможността за реформа на Пакта за стабилност и растеж на Европейския съюз. „Ограниченията за 3 процента и 60 процента (съответно съотношението на бюджетния дефицит и държавния дълг към брутния вътрешен продукт (БВП) на държавите членки). . . мисля, че те ще останат така, това е важно", добави в същото време тя.

Франция, която сега е ротационен председател на Съвета на ЕС, иска да коригира фискалните правила на ЕС, отбелязва DPA. В интервю, публикувано в неделя, френският финансов министър Брюно льо Мер спомена идеята тежко задлъжнелите страни да получат специален график и цели за намаляване на своите задължения.
Франция има подкрепата по този въпрос на Италия и други държави с голям дълг. Германия и Нидерландия обаче отдавна са против подобни реформи.

Таванът на дълга от 60% от БВП е фиксиран в Пакта за стабилност и растеж, чието прилагане обаче е замразено до 2023 г., за да могат страните да взимат кредити за смекчаване на икономическите последици от пандемията. Ограничението на бюджетния дефицит от 3% от БВП е определен от Договора от Маастрихт.

Пактът беше спрян по време на кризата, но се очаква да влезе отново в сила през 2023 г.

Критиците, особено в Южна Европа, се оплакват, че правилата за дълга пречат на инвестициите, например в опазването на климата. По данни на Европейската комисия съотношението на дълга на ЕС понастоящем е около 92%. Въпреки това има големи разлики: Италия например е поела дългове, възлизащи на около 155% от нейния БВП, а Нидерландия - само на около 57%. Силно задлъжнелите страни се опасяват, че бързото връщане към строгите цели може да навреди на възстановяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
То па сякаш някой ги спазва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още