IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Швейцария проверяват за участие на банки в създаването на офшорки

Проверки ще има и във Франция и Испания, а някои банки вече отричат използването на офшорни структури

16:42 | 05.04.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Федералното управление по финансов надзор на Германия (BaFin) ще започне проверка дали има връзки на германски банки с компании, които оказват подкрепа в регистрацията на офшорни фирми, предаде DPA.

Регулаторът вече е изпратил съответните запитвания до редица финансови институции в Германия.

В понеделник германският Süddeutsche Zeitung съобщи, че най-малко 28 германски банки, сред които Deutsche Bank и Commerzbank са ползвали услугите на панамската адвокатска фирма Mossack Fonseca, която осигурява юридически услуги при регистрирането на офшорни дружества.

Междувременно прокуратурата в Мюнхен заяви, че ще провери законността на участието на компанията Siemens и баварската банка Bayern LB в създаването на офшорни фирми, които се споменават в т. нар. Panama Papers.

Международният консорциум на разследващите журналисти, чиято централа се намира във Вашингтон, публикува в неделя откъси от 11,5 милиона документа с данни за офшорни сметки на редица действащи и бивши световни лидери, известни личности и спортисти.

Министърът на правосъдието Хайко Маас предупреди днес банките, цитиран от ДПА, че могат да бъдат санкцонирани от съда, ако не са отворени за финансите си и за своите данъчни задължения.

Британската банка HSBC и швейцарските UBS и Credit Suisse са тройката в първата редица на банките, които са създали най-много офшорни компании чрез посредничеството на кантората.

Credit Suisse и HSBC, две от най-големите институции за управление на богатство в света, днес отхвърлиха предположенията, че активно са използвали офшорни структури, за да помагат на клиенти да извършват данъчни измами. Реакцията е само ден след като изтекли документи от четири десетилетия на панамската адвокатска кантора  разкриха широко разпространена употреба на тези инструменти от световни банки от името на техни клиенти и предизвикаха серия от правителствени разследвания.

Френската финансова прокуратура обяви, че започва предварително разследване за данъчни измами при утежняващи вината обстоятелства. Разкритите практики вероятно ще засегнат френски граждани, дължащи данъци, обясни решението си прокуратурата, цитирана от AFP. 

Регулаторът на финансовия пазар в Швейцария (FINMA) също заяви, че пуска в ход предварително разследване като реакция на разпространената информация, обвързваща и швейцарски банки с офшорни сделки с богати и влиятелни клиенти.

И в Испания прокуратурата започна разследване за пране на пари срещу Mossack Fonseca, обвинена в съучастие в голяма схема за избягване на данъци. Разследването се отнася само до прането на средства, собственост на живеещи в Испания клиенти на панамската фирма.

Всичко по темата - тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mapto
преди 7 години
Те хубаво проверяват, но данъчния рай затова е такъв, защото е законен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още