Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Германия инвестира 500 млн. евро в енергийната ефективност на жп транспорта

Схемата получи одобрението на ЕК по правилата за държавната помощ

Германия инвестира 500 млн. евро в енергийната ефективност на жп транспорта

Снимка: Архив Ройтерс

Германското правителство ще инвестира 500 млн. евро в периода между 2018 и 2022 година в подобряване на енергийната ефективност на жп транспорта. Отпускането на средствата днес получи одобрението на Европейската комисия (ЕК) по изискванията за държавна помощ.

Още по темата
По схемата компании от жп транспорта ще получат до 50% компенсация на разходите, направени за мерки, които подобряват енергийната ефективност, като например покупката на хибридни локомотиви или автоматизирани системи за управление, и по този начин намалят потреблението на електричество на единица товар или на пътник.

Компаниите, които получат помощ от държавата, обаче ще трябва да покажат резултати - поне 1,75% подобрение на ефективността си годишно. От 2020 година тези показатели ще се увеличат до 2%.

Инвестициите в подобни технологии ще направят жп транспорта по-евтин и ефективен и така ще бъде насърчено използването му, ще бъде намален трафикът по пътищата, а това ще помогне на Германия да изпълни целите за намаляване на емисиите въглероден диоксид.

"Жп транспорт, задвижван с електричество, е най-чистият от екологична гледна точка транспорт", коментира комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от пресцентъра на ЕК.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Част от Европа търси начин да замени либералния ред