IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия лобира за по-строги климатични закони в ЕС

В документ с позиция, изпратен до Европейската комисия, правителството в Берлин призовава за „амбициозни ограничения“

13:17 | 13.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германия лобира Европейската комисия да наложи по-стриктни екологични цели за автомобилната и авиационната индустрия на континента. За това съобщава германското издание Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, цитирано от Bloomberg.

В документ с позиция, изпратен до Европейската комисия, правителството в Берлин призовава за „амбициозни ограничения“ за емисии от нови автомобили в Европа до 2030 г.

Ограниченията за въглеродните емисии за автомобилопроизводителите са „решаващ лост за постигането на въглеродна неутралност, увеличавайки натиска върху производителите за преминаване към автомобили с по-благоприятните за климата електрически батерии или водородни клетки, посочва германското правителство.

Това би могло да подобри възможностите за износ и да „подсили конкурентната позиция на автомобилните компании в ЕС“ глобално, посочват още от Берлин.

Също така германското правителство предлага и практиката за безплатни квоти за производство на въглерод за самолетните компании, като част от европейската практика за търговия с емисии, да бъде „прекратена незабавно“, става ясно от материала на вестника.

Писмото на властите до ЕК с дата от началото на този месец е свързано с готвения от ЕС обхватен пакет за защита на климата, наречен „Fit for 55“ (Готови за 55 – бел. ред.), съобщава още вестникът.

Очаква се ЕК да представи своите предложения по пакета следващия месец.

По-рано миналия месец германският канцлер Ангела Меркел призова партньорите в Европейскоя съюз да отговорят подобаващо на още по-амбициозните цели на Германия за опазването на околната среда и вредните емисии. По думите ѝ богатите нации трябва да увеличат приноса си във финансирането на усилията за борба с изменението на климата.

„Като дългогодишна индустриализирана нация ние сме модел за подражание и не може да очакваме нищо от останалите страни, ако самите ние не намерим решение“, заяви тя в рамките на дискусия.

„Също така трябва да гарантираме, че всички останали страни от Европейския съюз са поели по същия път“, допълни канцлерът. „Не започваме от нулата, но трябва да направим повече“, допълни тя.

Писмото на германските власти е и поредното доказателство за това, че по въпросите за климата все още няма единство в ЕС. По-рано този месец стана ясно, че 11 държави от съюза са против финансирането на проекти, свързани с природен газ, по инициативата "Свързана Европа" (TEN – E). В Европа в момента върви спор относно ролята на природния газ в енергийния преход към беземисионна икономика.

Позицията на Германия, Австрия, Белгия Дания, Естония, Испания, Ирландия, Люксембург, Латвия, Нидерландия и Швеция е, че ЕС трябва да спре да финансира газови проекти, а вместо това - да се насочи към проекти, с които изкопаемите горива ще бъдат забравени в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
Германия не лобира за нищо "екологично", защото ше се самоубие, а лобират тамошните либерасти назначени от немския Козяк16 на които са дадени комисионни също по подобие на наще атлантически пудели ала Костовисти и Соломончовци Пасита .... Нооо от прозз сайт с прости преписвачи и разпространители на пропаганди за ваксините ко да очаква чоек ? .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още