IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия може да се окаже големият печеливш от евентуален Brexit

Европейските лидери гледат хладнокръвно на идеята Лондон да се откаже от членството си в ЕС

12:56 | 19.10.15 г. 8
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Германия може да се окаже големият печеливш, ако Великобритания реши да напусне Европейския съюз (ЕС) след провеждането на референдума през 2017 година. Прогнозата е на председателя на Надзорния съвет на HSBC в Германия Андреас Шмиц, цитиран от Bloomberg.

Ако Великобритания напусне общността, Германия има шанса да увеличи своето влияние като един от водещите глобални финансови центрове, посочва експертът. Прогнозата на HSBC все пак е, че британците едва ли ще подкрепят напускането на ЕС от страна на Кралството.

Но от друга страна във финансовия свят започват да се питат какво ще се случи. При сценарий Brexit, както доби популярност темата, бизнесът ще бъде много по-склонен да се премести в Дюселдорф, отколкото в Париж, категоричен е Шмиц.

Още през юни в свой анализ от Standart&Poor`s прогнозираха, че излизането на Великобритания от ЕС ще измести финансовия център на Европа от Лондон към Франкфурт, Париж или Дъблин. Deutsche Bank също очаква евентуален Brexit да създаде нови работни места в Германия.

След заплахата от Grexit (излизане на Гърция от еврозоната - бел. ред.), европейските лидери гледат все по-хладнокръвно на възможността Великобритания да напусне ЕС. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер посочи пред Европейския парламент, че „за тангото се изискват двама“. Темата ще бъде обсъждана от Европейския съвет, тоест от лидерите на държавите от общността, през декември, стана ясно още след извънредното заседание, провело се през миналата седмица.

Великобритания е една от най-старите държави в ЕС – присъединява се към общността през 1973 година. По отношение на членството си обаче Лондон води политика, насочена към запазване на максимална идентичност и се ползва от четири изключения от законодателните инициативи на Брюксел.

На първо място, Великобритания сама охранява границите си и отказва влизането в Шенгенското пространство. Кралството не участва и в икономическия и паричен съюз (еврозоната), както и се ползва от изключения по отношение на законодателството на ЕС в областта на фундаменталните права и в областта на свободата, сигурността и правосъдието.

От тази гледна точка излизането на Острова от Евросъюза реално ще нанесе повече щети на британската икономика, отколкото на европейската. Евроскептиците в Кралството обаче очакват намаляване на потока от мигранти и съответно – запазване на работните места за местните хора.

Вероятно истината е някъде по средата, защото излизайки от ЕС, Лондон ще трябва да се откаже от субсидиите и да се откаже от единния пазар, както и от отстъпките, които ползва като член на ЕС на пазарите на трети страни. А това ще направи стоките неконкурентни и ще доведе до свиване на икономиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 8 години
Най страшното за Британците е , че ще си загубят СУБСУДИИТЕ, които получават от съюза! От де ли ги вземат тия пари за да ги раздават?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
Hahoto
преди 8 години
Изобщо не искат да излизат от ЕС искат просто да си го направят за тях си по свой вкус. Тия не мога да ги трая, всичко им е на обратно и волани и пътища и мислене. Те са Троянския кон в ЕС. Всички политики сам им в синхрон със САЩ и нито една с ЕС. Дано останалите от ЕС не се поддадат на това огъване на ръце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
rainmaker
преди 8 години
ако по някаква случаиност гласуват да напуснат Scotland веднага ще направи нов референдум за напускане на UK и присъединяване към EU.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
ratten
преди 8 години
ами да не се бавят никак а да гласуват излизане още сега....ама да не се окаже, че онова faggot-че, тони грешно си е направило сметката и после със сълзи и сополи да се натискат за връщане в ес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Абе нека излезнат да си запазят работните места и да имаме мира от тея гадове бе, не им разваляй рахатлъка. Нека излезнат после ше се облещят от Митата и кат гледам пращим от Английски стоки до немай къде в ЕС :)), щото те САЩа са въздух, а пък тея още повече карат на въздух и стари лаври. И кат напуснат банките "Ситито" и тея ги виждам как ше направят по една тръба 8 цола и ше проведат Референдум за ре-присъединяване .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 1
Стефчо
преди 8 години
Евроскептиците в Кралството обаче очакват намаляване на потока от мигранти и съответно запазване на работните места за местните хора.това е комичен аргумент, понеже пакитата и индийците в Англия се размножават като мишки. друг е въпросът ако тях вече си броят за местно население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още