IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия налага мораториум върху фракинга

Методът за добив на шистов газ е остро критикуван от еколози поради риска от сеизмична активност и замърсяване на водите

22:14 | 08.11.13 г. 1
Германия налага мораториум върху фракинга

Християндемократите на германския канцлер Ангела Меркел и социалдемократите, които преговарят за съставяне на коалиция, се споразумяха да наложат мораториум върху хидравличното разбиване за добив на шистов газ – т. нар. фракинг, съобщиха водещи членове на двете партии, цитирани от Ройтерс.

Уте Фогт от Германската социалдемократическата партия, която отговоря за екологичните въпроси в преговорите, заяви, че в резултат на споразумението фракингът в Германия няма да е възможен, докато не се докаже, че технологията е безопасна.

"Споразумяхме се за мораториум", заяви Фогт пред журналисти. Фракингът е забранен в Германия и позициите на потенциалното ново правителство увеличават изгледите до добив на шистов газ в страната да не се стигне.

Според един от лидерите на Християндемократическия съюз на Меркел – Катерина Райхе, химикалите, които биха могли да нанесат щети на околната среда, трябва да бъдат забранени, пише БТА. Хидравличното разбиване, което се извършва чрез вкарване на вода и химикали под високо налагане на хиляди метри под земята за извличане на шистов газ, предизвика енергиен бум в САЩ. 

Еколозите обаче остро критикуват този метод, предупреждавайки, че той поражда риск от сеизмична активност и замърсяване на водите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
И еколозите, и немските политици са категоримно прави.Обаче, мораториумът върху фракинга може да си действа и шистов газ - да се добива. ЕДНОВРЕМЕННО, БЕЗ НАРУШЕНИЕ НА МОРАТОРИУМА.Как? Казва му се know-how и мога да споделя същината. Стига някой, наистина, компетентен и заинтересован, да попита. Отнася се и за България но, си нямаме държавници.За жалост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още