IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия обмисля лимит от 5000 евро при кешовите разплащания

Централната банка обаче е по-скоро против мярката, която според Берлин ще бори финансирането на тероризма, прането на пари и укриването на данъци

13:05 | 04.02.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германското правителство обмисля въвеждане на ограничение от 5000 евро на разплащанията в брой, съобщи германската информационна агенция DPA, позовавайки се на държавния секретар към министерството на финансите Михаел Майстер. Аргументът зад идеята е борба с тероризма, тъй като кешовите разплащания са ключови за финансирането на терористичната дейност.

Според Майстер национален лимит трябва да се въведе, само ако не се стигне до единно европейско решение. Припомняме, че в България също бе приет лимит, който в момента възлиза на 10 000 лева.

Преди няколко месеца финансовият министър на Северен Рейн-Вестфалия Норберт Валтер-Борянс заговори за лимит от 2000-3000 евро, припомня DPA. 

Германската централна банка Бундесбанк обаче изглежда е против подобна мярка. Карл-Лудвиг Тиле, който членува в управителния съвет, заяви, че това би представлявало ограничение на личната икономическа свобода. Проучване на Бундесбанк от 2014 г. показва, че около 80% от разплащанията се извършват в брой, което е малко повече от половината от общия обем.

Според Тиле такова решение значително би променило правната рамка в Германия. „Трябва да се провери дали целта за справяне с престъпността наистина може да се постигне с горна граница на кешовите разплащания“, казва той.

Според властите в Берлин по този начин ще може да се противодейства на прането на пари, укриването на данъци и финансирането на тероризма. Организациите за защита на потребителите също изразяват резерви към идеята, посочва DPA.

В края на януари Бундесбанк категорично се противопостави на идеята за премахване на плащанията в брой, изразена от Джон Краян, главен изпълнителен директор на Deutsche Bank.

“Ясно е, че плащанията без пари в брой придобиват все по-голямо значение, помислете например за разплащането с мобилни телефони”, каза тогава управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман. „Но парите в брой ще имат предимства и в бъдеще. Те не зависят от електронна инфраструктура и рисковете, свързани с нея. Освен това плащането в брой е просто и бързо“, каза Вайдман.

На Световния икономически форум в Давос Краян заяви, че плащането в брой е „ужасно скъпо и неефективно“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
това по-скоро е да ни държат нас мишоците на каишка . Спонсорирането на тероризма, фашизма, жидадизма и т.н. идва от издателите на тея хартийки не идва от нас мишоците работшия клас .... Но нищо СССР ver. 2.0 от тва бягахме и от трънка на глог та на по-висок седнахме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още