IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия официално номинира Йенс Вайдман за президент на Bundesbank

Номинацията му обаче поставя под въпрос ревниво пазената независимост на централната банка от политическа намеса

20:42 | 23.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Германия официално номинира Йенс Вайдман за президент на Bundesbank

Германското правителство официално номинира днес 42-годишния Йенс Вайдман за следващия президент на германската централна банка Bundesbank от 1 май 2011 г., предава AFP.

Номинацията му обаче поставя под въпрос ревниво пазената независимост на централната банка от политическа намеса. Йенс Вайдман е икономически съветник и близък съюзник на немския канцлер Ангела Меркел и се описва като „човекът, който шепне в ухото на канцлера”.

Въпреки това немското правителство потвърди днес номинацията му, както и тази на Сабине Лаутеншлегер-Пайтерще за вицепрезидент на германската централна банка, която за първи път в историята си ще има жена в ръководството.

Германският президент Кристиан Вулф трябва да одобри двете номинация, което обаче е само формалност.

Номинирането на Йенс Вайдман дойде след шоковото напускане на сегашния ръководител на Bundesbank Аксел Вебер. Той обяви в началото на месеца, че ще се оттегли на 30 април.

С това си решение Вебер се отказа и да се бори за наследник на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, чийто мандат изтича през октомври.

Според анализатори след оттеглянето на Вебер най-вероятният наследник на поста президент на ЕЦБ е гуверньора на централната банка на Италия Марио Драги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още