IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отлага решението за следващия транш за Гърция до понеделник

Причината е в липсата на потвърждение, че са изпълнени всички изисквания на международните кредитори за отпускане на транша

23:11 | 23.07.13 г.
Германия отлага решението за следващия транш за Гърция до понеделник

Германия ще отложи одобряването на следващия транш от 2,5 млрд. евро от спасителната финансова помощ за Гърция до понеделник, за да се увери, че са изпълнени изискванията за превеждането му, сочи документ на германското правителство, цитиран от Ройтерс.

Според писмо, изпратено от германския заместник-министър на финансите Щефен Кампетер, което са успели да видят от Ройтерс, Европейската комисия все още очаква потвърждение, че Гърция е изпълнила всички предписани мерки.

Само за 17 от 22 „по-важни действия“, поставени като условие от международните кредитори на балканската държава, е налице потвърждение, че са завършени, пише Кампетер, а това е недостатъчно, за да бъде получено одобрение от германската парламентарна бюджетна комисия, което е ключово за вземането на решението за отпускане на транша.

Заместник-министърът посочва, че очаква прегледът на гръцкия напредък да бъде осъвременен в сряда, след което да бъде изпратен в Бундестага – долната камара на германския парламент.

„За да дадем задоволителна възможност на бюджетната комисия да си състави мнение по въпроса, първоначалният краен срок ще бъде удължен до понеделник, 29 юли“, пише в писмото.

Първоначалният план бе за краен срок в сряда, 24 юли.

На 8 юли съветът на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) одобри отпускането на още 2 транша от помощта за Гърция, но само след "пълно реализиране" на мерките за реформи. Първият от тях в размер на 2,5 млрд. евро трябва да бъде преведен през август, а вторият - през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още