IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия планира държавен фонд в защита на компаниите си от китайски придобивания

Според източници на Ройтерс правителството работи по закони, с които фондът да заработи от следващата година

10:52 | 20.03.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският икономически министър Петер Алтмайер. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Германският икономически министър Петер Алтмайер. Снимка: Архив Ройтерс

Германия планира да прокара законодателство до края на годината, с което да създаде държавен фонд за защита на ключови компании от придобивания от китайски и други чуждестранни дружества, съобщава Ройтерс, позовавайки на правителствени източници. С това правителството ще сложи край на подхода си да не се намесва в бизнеса.

Икономическият министър Петер Алтмайер е предложил фонда през февруари като част от по-отбранителна индустриална стратегия. Според трима източници на Ройтерс правителството сега работи по проектозакони, с които фондът да бъде създаден и да работи от следващата година. 

Двама високопоставени източници, говорили при условие на анонимност, казват, че идеята е държавният инвестиционен фонд да работи заедно с частния сектор при закупуване дялове от компания, за да се избегнат нежелани придобивания.

Според един от представителите държавата може първо да купува дял, а после да го продава възможно най-бързо на частни инвеститори, а според друг – в някои случаи фондът може да работи с частни инвеститори още от началото.

„В миналото Германия твърде неохотно дефинираше националните си интереси. Сега това се променя“, казва първият източник.

„Виждаме, че вече не може да се облегнем назад и да чакаме всичко да бъде решено от свободната движение на пазарните сили“, допълва той. „А това означава по-голяма защита от държавата“.

Германският ход се случва в момент, в който Европейският съюз като цяло преосмисля индустриалната стратегия на блока и отношенията си с Китай, изправяйки се пред засилени инвестиции в критични сектори от страна на китайски държавни дружества.

Европейската комисия призовава блока да подкрепи идеите ѝ, които да ограничат китайските компании. Европейските лидери ще обсъдят въпроса на срещата си тази седмица в Брюксел.

„В идеалния случай придобиванията на дялове ще бъдат заедно с частни инвеститори“, казва единият от източниците, добавяйки, че Берлин не планира да се меси в ежедневните бизнес решения. „Тук не говорим държавата да стане предприемач“.

Държавният фонд може да бъде управляван от държавната банка за развитие KfW или да бъде изцяло ново юридическо лице, пояснява друг източник.

Планът съответства на решението на правителството от декември за снижаване прага за проверка, дори блокиране, на покупки на дялове в германски фирми, работещи в стратегически сфери, от неевропейски инвеститори.

Говорител на икономическото министерство заяви, че инвестициите от държавния фонд ще бъдат ограничени до „много изключителни случаи“, а дяловете ще бъдат купувани само за ограничен период.

Подобни случаи ще включват основно защита на критична инфраструктура, при която правителството смята, че един неевропейски инвеститор е заплаха за националните интереси на Германия, допълва говорителят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още