IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия показва готовност да се включи в европейския спасителен фонд

Събирането на средства за фонда трябва да се ускори, смята немският финансов министър Волфганг Шойбле

17:23 | 19.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Германия показва готовност да се включи в европейския спасителен фонд

Берлин е готов да ускори събирането на средства за фонда за спасяване на банките в ЕС, ако набирането на средства от самите банки също стане по-интензивно, заяви немският финансов министър Волфганг Шойбле, цитиран от Financial Times. Изказването на Шойбле показва, че той е готов да се съгласи със споразумението за новата система за спасяване на банките на фона на сериозните критики на позицията на Германия от страна на ЕЦБ.

Средствата ще могат да бъдат обединени напълно след 10 години, според постигнатото през декември споразумение. Дотогава държавите от еврозоната ще внасят пари в национални фондове, които ще бъдат отделени в по-обемистия общ европейски такъв.

Този дълъг преходен период обаче ще създаде излишна несигурност относно това по какъв начин ще бъдат спасявани банките в случай на фалит, смятат от ЕЦБ. Шойбле даде да се разбере позицията му, че двата процеса по обединяване на средствата трябва да бъдат съгласувани.

„Ако 10 години са прекалено много за изграждането на фонда, нека да ускорим не само обединяването на средствата, но и тяхното събиране“, каза той във вторник.

Берлин с неохота предаде контрола над спасителните средства на Брюксел, въпреки че от следващата година ще влезе в действие нов европейски регулатор, който ще извършва надзор над банките в еврозоната. Германия е една от малкото държави във валутния блок, които имат собствен национален фонд за преобразуване на проблемни банки и дълго време отстояваше своята позиция контролът над тези средства да не се предава на Брюксел.

Финансовите министри трябва да обмислят ускоряване на темпото на обединяване със 100%, за да може фондът да бъде готов до 5 години, каза управителят на ЕЦБ Марио Драги, но въпреки това не предложи ускоряване или увеличаване на събираните средства.

Шойбле се противопостави и на предложенията фондът да може да взема заеми в случай, че новата система изпитва недостиг на средства. Според него само националните отделения във фонда трябва да имат такива правомощия и то при наличието на съгласие от страна на правителствата на участващите държави.

„Даването на заем трябва да зависи от одобрението на държавата членка, собственик на отделението, което трябва да заема средства“, каза Шойбле.

В тази насока обаче Германия губи почва, след като холандският и френският финансови министри Йерун Дейселблум и Пиер Московиси защитиха тезата, че фондът трябва да притежава правомощията да взема заеми, независимо от интензивността, с която отделните държави го обслужват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още