IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия предоставя 1 млрд. евро на испанския малък и среден бизнес

Средствата следва да бъдат одобрени в бюджетната рамка на федералната република за 2014 г.

13:25 | 03.06.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германия се стреми да укрепи имиджа си във времена, в които рисковете от социални и политически вълнения нарастват прогресивно.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германия се стреми да укрепи имиджа си във времена, в които рисковете от социални и политически вълнения нарастват прогресивно. Снимка: Ройтерс

Германия ще предостави на испанския малък и среден бизнес помощ в размер на близо 1 млрд. евро като част от продължаващата борба с нарастващата безработица в южната част на Европа, предава Ройтерс, позовавайки се на съобщение от германското министерство на финансите.

Според информацията германската държавна банка за развитие KfW ще предостави заеми на стойност 800 млн. евро като част от програмата.

KfW ще осигури и допълнителни средства, насочени към засилване на капиталовата структура на испанския малък и среден бизнес, който все още се опитва да получава кредити от отслабените от дълговата криза в еврозоната банкови институции. Предстои средствата да бъдат одобрени в бюджета на Германия за 2014 г.

"Предложеният двустранен пакет от мерки се състои от различни финансови инструменти с общ обем от приблизително 1 млрд. евро", съобщиха от министерството, базирайки се на проекта на бюджетната комисия от долната камара на германския Бундестаг.

"Мерките са уместни, защото преодоляването на финансовата ликвидност и дефицита на малкия и среден бизнес в страните, част от програмата, е от решаващо значение за запазване на съществуващите работни места и създаване на нови такива, както и обучението на кадри", се отбелязва още в съобщението.

Германия, която е обвинявана от страните от Южна Европа за настояването ѝ за намаляване на разходите и провеждане на структурни реформи в замяна на отпускането на финансова подкрепа, се стреми да укрепи имиджа си във времена, в които рисковете от социални и политически вълнения нарастват прогресивно, коментира агенцията.

Европейските лидери се споразумяха по-рано тази година да отделят 6 млрд. евро за борба с безработицата сред младежите за период от седем години. Германия, разочарована от бавния темп на европейския институционален напредък, настоява тази сума да бъде разпределена бързо.

Младежката безработица нарасна над 60 на сто в Гърция, докато в Испания и Португалия е съответно над 50 и над 40%.

Германското министерство на финансите обяви също така, че очаква Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ), Испанската банка за развитие, както и частните инвеститори да допринесат за програмата и по този начин да повишат наличните средства за испанския малък и среден бизнес.

Мярката може да послужи като модел и за други европейски страни, които са част от програмата за спасение, като това важи особено за Португалия, съобщават още от германската финансова институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Кой "***" ми слага минуси бе? Можете ли да мислите: - Ако 1млрд беше достатъчен за испанския малък и среден бизнес, то тогава българския малък и среден бизнес би бил спасяем само с около 40млн. Евро спрямо БВП! - Ако не е достатъчен 1млрд /това и на трудно развиващите се е ясно/, то защо ВИ ГО РЕКЛАМИРАТ ?МИСЛЕТЕ !!! Някои имат шанса да го измислят... надявам се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
1 МЛРД.Супер подигравка -> не спасяват , а дозакопават!/номиналният БВП на Испания е по-голям от 1 трилион евро годишно/Егати манипулацията ... и имат наглостта да се хвалят... - все едно в БГ да ни кредитират извънредно с около 40 млн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още