Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Германия предупреждава за твърд Brexit насред коронакризата

Според Хайко Маас в момента на хоризонта не се задава договорка за цялостно споразумение за търговия и партньорство или удължаване на преходния период

Германия предупреждава за твърд Brexit насред коронакризата

Снимка: EPA/OMER MESSINGER

Федералният министър на външните работи на Германия Хайко Маас предупреди за нарастващ риск от твърд Brexit в разгара на коронакриза.

Още по темата


„Притеснително е, че Великобритания се отдалечава от нашата съвместно договорена политическа декларация по ключови въпроси в преговорите", заяви политикът от СПД  пред Augsburger Allgemeine. „Това не е възможно, тъй като преговорите са цялостен пакет, както е заложено в политическата декларация“, пояснява той.

Според външния министър в момента на хоризонта не се задава договорка за цялостно споразумение за търговия и партньорство или удължаване на преходния период след края на годината. „Правителството на Обединеното кралство все още отказва да удължи срока", добави той. „Ако остане по сегашния начин, ще трябва да се справим с Brexit в допълнение към коронакризата в края на годината“.

Маас също призова Съединените щати да работят с ЕС за справяне с икономическите последици от кризата. „Сега трябва да работим заедно, за да върнем световната икономика и глобалната търговия отново към ръста въпреки коронавируса".

Съединените щати и ЕС заедно биха имали изключително влияние, което искаме и можем да използваме на световната сцена, казва германският министър. Дори ако напоследък трябва да си напомняме активно за това: „Ние се основаваме на обща основа на ценности и имаме много повече общи, отколкото противни интереси“, казва Маас.

Той оценява предстоящото германско председателство на Съвета на ЕС като голямо предизвикателство. "Като най-голямата държава членка очакванията към нашето председателство бяха огромни преди кризата, а сега се повишиха още повече".

Управлението на кризата ще има приоритет за федералното правителство. "Трябва да държим под контрол пандемията с мерки, които са възможно най-добре координирани и в същото време да доведат до икономическото възраждане на Европа", пояснява той.
 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Директивата за корпоративна данъчна ставка среща съпротивата на Полша и Унгария