IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия преглежда плановете за действие при спиране на доставките на руски газ

Бизнесът подготвя схема за разпределяне на газа чрез търгове, която не се харесва на малките компании

16:43 | 20.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В Германия преглеждат плановете за доставки на газ за бизнес в случай, че Русия врътне кранчето, пише Ройтерс. Тази дейност е в ръцете на регулатора на мрежата - BNetzA, който трябва да определи кои компании ще бъдат с приоритет и на кои доставките ще бъдат нулеви.

В зависимост от сериозността на недостига, може да са наложи да съкратим до нула доставките за някои потребители, коментираха официално от институцията.

Наближава крайният срок, в който Германия трябва да плати за доставката на природен газ. От 1 април "Газпром" поиска това да става по специална схема, включваща откриването на сметка в рубли в "Газпромбанк". От Европейската комисия (ЕК) посочват, че това не е в съзвучие с режима на санкциите, наложени от общността заради войната в Украйна.

Вицепримерът на Русия Александър Новак обаче коментира преди ден, че много клиенти на "Газпром" са открили сметки в "Газпромбанк" и до дни ще стане ясно какво се случва с плащанията за газ.

Същевременно големите компании в Германия също имат свой план за действие - разпределяне на "порциите" газ чрез търгове, макар че опасенията са, че малкият бизнес няма да успее да вземе участие в тази схема. Подробностите около тези планове още се разработват, споделят източници на  Ройтерс.

"Газпром" вече спря доставките на газ за България и Полша, защото и двете страни прецениха, че предложената от Москва схема крие много рискове, освен че е нарушение на санкциите на ЕС.

BNetzA коментира, че ограничаването на доставките, ако се стигне дотам, ще се базира на няколко критерия, включително големината на компанията, потенциалните щети, както и значението на сектора за икономиката на Германия. Най-вероятно фокусът ще бъде върху енергийно интензивните производства - производство на стомана и стъкло, химическата индустрия, както и хранителната индустрия и производството на лекарства.

Правителството обаче ще подкрепи компании, които заради спрените доставки на газ трябва да затворят производството си, споделят източници на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още