IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия преговаря за "Спутник V", но ще чака разрешението на ЕМА

Властите в страната се готвят за ново затягане на мерките, след като случаите на заразени с коронавируса се увеличават

17:44 | 09.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Германия води предварителни преговори за покупката на "Спутник V", но ще изчака разрешението за използване на ваксината в ЕС от Европейската агенция по лекарствата (EMA), коментира здравният министър на страната Йенс Шпан, цитиран от Deutshe Welle.

По време на брифинг в Берлин той предупреди за готвена нова блокада на страната заради увеличения брой случаи на заразени с коронавируса. В петък (9 април) новозаразените са повече от 25 хил., което е най-високото ниво от 8 януари насам.

Близо 4500 души са в интензивните отделения. "Ако това продължава, ще бъде твърде много за нашата здравна система", коментира здравният министър.

Данните на института "Роберт Кох" показват, че все повече от пациентите в болниците и интензивните отделения са млади хора. Това натежава на болниците, защото младите пациенти прекарват по-дълго време на респиратор, отколкото възрастните, обясняват още учените, цитирани от The Voice of America.

Затова и здравният министър предлага затягане на мерките с надеждата да бъде блокирана новата вълна на коронавируса възможно най-рано. Канцлерът Ангела Меркел също настоява за затягане на мерките в някои германски провинции.

Говорител на канцлера коментира, че Меркел ще поеме контрола в провинциите с високо разпространение на вируса в опит да се ограничи третата вълна, допълва още Ройтерс. Федералното правителство ще внесе предложение за законодателни промени в тази насока през следващата седмица.

Финансовият министър Олаф Шолц коментира, че промените ще важат за зони, в които заболеваемостта надхвърли 100 на 100 хил. души. При честота от 200 на 100 хил. ще се върне дистанционното обучение при учениците.

"Спутник V" в Европа

Прегледът на руската ваксина "Спутник V" от страна на ЕМА е добър ход, коментира вирусологът и експерт по молекулярна онкология проф. Лоурънс Янг пред DW. Според него препаратът е сигурен, колкото и другите ваксини, публикуваните данни сочат, че страничните ефекти са същите - свързани с болка в ръката, главоболие и грипоподобни симптоми.

Дали ваксината може да се свърже с потенциални тромбози, е трудно да се прецени. "Както знаем от случая с AstraZeneca, някои странични ефекти се проявяват, след като започнем да имунизираме милиони", казва професорът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още