IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия призова британците да не пречат на военното сътрудничество в ЕС

САЩ няма още дълго да компенсират европейската пасивност, смята германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен

18:40 | 17.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен призова Великобритания да спрат да блокират засилването на военното сътрудничество в ЕС, съобщава Ройтерс. Тя посочи, че действията са нужни на фона на променените заплахи.

Най-голямата съпротива идва от Великобритания, коментира фон дер Лайен пред Die Zeit. Тя посочи , че при положение, че британците напускат ЕС, не трябва да блокират процеса.

Великобритания, Полша и Прибалтийските държави изразиха своите опасения, че плановете за засилено сътрудничество в областта на отбраната в ЕС може да отслаби НАТО.

Германия вижда участието на САЩ в Алианса като основен гарант на сигурността, но в същото време европейците трябва да знаят, че САЩ няма още дълго "да компенсират европейската пасивност", каза още германският министър на отбраната.

Тя е категорична, че избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ трябва да бъде алармен сигнал за Европа. Старият континент трябва да подобри своята ефективност в областта на отбраната и да засили сътрудничеството между държавите, за да може да се изправи пред заплахи като "Ислямска държана".

"САЩ винаги ще бъдат нашият най-важен и близък партньор", посочи фон дер Лайен и допълни, че Европа не може да продължава да само да следи дали ситуацията.

Ройтерс припомня, че по време на предизборната си кампания Доналд Тръмп е коментирал, че САЩ може и да откажат помощ на държави, които не им помагат, което постави под въпрос въпроса за колективната отбрана в НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още