IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия продължава с разхлабването на ограниченията заради коронавируса

От следващата седмица ще могат да отворят училищата и детските градини

12:29 | 06.05.20 г.
<p>
	Канцлерът на Германия Ангела Меркел. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Канцлерът на Германия Ангела Меркел. Снимка: архив Ройтерс

Германия преминава към следващ етап от разхлабването на мерките за борба с коронавируса, става ясно от проектоспоразумение между правителството и властите в провинциите, предава Франс прес.

Това допълнително облекчаване на мерките за ограничаване разпространението на инфекцията е възможно, защото след първия етап на разхлабване, започнал на 20 април, броят на новозаразените с коронавирус е останал стабилен и до днес не се забелязва нова вълна, подчертава се в текста, цитиран от БТА.

Всички училища, в това число началните, както и детските градини ще могат да отворят от следващата седмица при спазване на стриктна хигиена и дистанция. Германия вече разреши на гимназистите да се върнат в класните стаи.

Споразумението, което ще бъде прието днес официално от канцлера Ангела Меркел и премиерите на германските провинции, оставя на регионалните власти да решат дали да отворят университетите.

Всички магазини могат да подновят работа при спазване на хигиена и контрол на входовете, за да се избегнат опашки, подчертава се в документа.

Властите в 16-те провинции ще решат също така дали да отворят ресторанти, кафенета, барове и хотели. Регионалните министри на икономиката вече се споразумяха за подновяване на работата на гастрономическия сектор от 9 май.

Провинциите ще решават и съдбата на театрите, концертните зали, клубовете, дискотеките и спортните зали.

В опит да избегнат масова втора вълна на коронавируса федералното и регионалните правителства се споразумяха за незабавно връщане на ограниченията на местно равнище, ако броят на новите инфекции скочи, предава Ройтерс.

За критично нарастване ще се смята "над 50 нови инфекции на 100 000 души през последните седем дни" в даден район.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още