IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия с най-голям ръст на бюджета за НАТО от края на Студената война

Федералното правителство очаква разходите, свързани с НАТО, да достигнат почти 50 милиарда евро - около 1,35€ от БВП

15:12 | 17.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Германия е докладвала на НАТО най-голямото увеличение на разходите си за отбрана от десетилетия насам. Според информация на DPA федералното правителство очаква съответните разходи да са в размер на 47,32 млрд. евро през тази година. Това представлява увеличение с над пет милиарда евро в сравнение с 2018 г. и дял от брутния вътрешен продукт (БВП) от 1,35%. Не е имало такова голямо увеличение поне от края на Студената война насам.

До 2020 г. се очаква разходите да нараснат до 49,67 милиарда евро според предоставени на НАТО в края на тази седмица оценки. Според настоящите сметки това би съответствало на дял от БВП от 1,38%. През 2018 г. според последните данни делът бе едва 1,23%.

С тези цифри федералното правителство се надява да може да смекчи поне временно спора за разходите за отбрана. Американският президент Доналд Тръмп отдавна критикува несправедливото споделяне на тежестта в НАТО и атакува особено Германия за относително ниското ниво на разходите си за отбрана.

По време на срещата на върха на НАТО през миналото лято в Брюксел Тръмп дори не изключи излизането на САЩ от Алианса, ако не всички съюзници харчат 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана.

Контекстът на претенциите на САЩ е така наречената цел от два процента от 2014 г. Тя обаче се тълкува по различен начин. Според САЩ всички страни от НАТО са се ангажирали да изразходват най-малко два процента от брутния вътрешен продукт за отбрана най-късно до 2024 година.

Федералното правителство обаче изтъква, че в решението просто става дума за движение в посока на двата процента. Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви наскоро по време на посещение във Вашингтон, че през 2024 г. Германия ще достигне дял от 1,5%. „И тогава ще преминем в посока към два процента“, добави тя.

В германските правителствени среди понастоящем не се изключва възможността за ново увеличение на дългосрочните прогнози, както се случи през предишните години. Предпоставките са налице -прогнозите за икономическо развитие наскоро значително бяха намалени. Ако предвидените разходи за отбрана не се своят, делът им в брутния вътрешен продукт ще се увеличи.

Как САЩ ще реагират на новите германски данни вероятно ще стане ясно най-късно в края на юни на среща на министрите на отбраната на НАТО. Тогава в дневен ред ще влязат и разходите на държавите членки.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още