IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия се бори с рекорден недостиг на IT специалисти

Сериозен дефицит на кадри има при всички професии от т. нар. MINT - специалисти по математика, информатика, естествени науки и технологии

13:40 | 21.05.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Липсващите IT специалисти се превръщат все повече в ахилесова пета на пазара на труда в Германия. Според пролетния доклад на Института за германската икономика (IW) разликата между търсенето и предлагането се е повишила до малко над 60 000 квалифицирани служители само за четири години - повече от три пъти.

Може да се очаква, „че търсенето на IT специалисти няма да отслабне толкова бързо", се казва в доклада, цитиран от Handelsblatt. Причината - предизвикателствата пред компаниите, които ще имат нужда от специалисти - от цифровизацията, през интелигентните мрежи до интелигентните домове - са огромни.

Въпреки това при всички професии от т. нар. MINT т.е. специалисти по математика, информатика, естествени науки и технологии, има сериозен дефицит на кадри. Като цяло между офертите за работа и безработните през април зейва дупка от малко над 311 000 професионалисти - само няколко хиляди под предишния рекорд от пролетта на 2018 година, поясняват специалистите на Института за германската икономика, разработили доклада. 

А ако не са били многото имигранти, тази дупка би била около половин милион незаети места в сектора. Наемането на чужденци - от електротехници до инженери - нараства с много по-динамични темпове от 2012 г., отколкото наемането на германци. Ако се развиваше еднакво бавно, пропастта при недостига би била почти с 210 000 души по-голяма днес, се казва в доклада.

Южните германски провинции и столицата се възползват най-много от чуждестранните експерти: в Баден-Вюртемберг те представляват 13.5% от съответните професионални групи, 13% в Берлин и 11 на сто в Бавария и Хесен.

През последните няколко години най-големият недостиг не е сред академичните среди, а сред квалифицираните служители: понастоящем в сектора на MINT липсват повече от 144 000 експерти. Следват MINT експерти с висше образование, като дупката тук е е малко над 108 000, плюс малко под 60 000 липсващи майстори и техници.

IW препоръчва тази криза да се бори преди всичко чрез рекламиране на дуалното образование. В крайна сметка броят на новите обучаеми в MINT е нараснал с 15% до 152 000 от 2010 г. насам. В същото време през 2018 г. все още има 11 500 незаети места и само 5 500 безработни кандидатa.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 14 rate down comment 0
red6
преди 4 години
Забравих да добавя - в България всеки се натиска за ИТ по две причини:- една от малкото сфери, където се получава адекватно възнаграждение- един от малкото, ако не и единствения сектор, където държавата и мутрите не могат да се месят. Просто нито едните, нито другите имат капацитет за това. Сектора е свръхконкурентен и глобализиран. И следователно много трудно може да бъде побългарен (в лошия смисъл) - селски номерца като пари в плик, спестени осигуровки и т.н. не вървят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
red6
преди 4 години
Много ме кефи как говорят хора, които и хал хабер си нямат - и от ИТ и от трудовия пазар в Германия. Относно до колко е "заплатена" професията сравнена с нормалните:https://learn-german-easily.com/average-salary-germany#https://***.payscale.com/research/DE/Job=Information_Technology_(IT)_Consultant/SalaryИ имате гугъл - ползвайте го, ако не ви харесват тия линкове. Морето от "тройкари, араби, индийци и т.н." нещо го няма, понеже същите не ги чуват нещата. Индийци има чат-пат, понеже по-добре някакво ИТ, отколкото никакво. И на тях по правило се дава по-мал0умната работа. По ред причини. Иначе и там има аутсорсинг към Индия, ама тренда по-скоро се обръща, защото се усетиха, че спада в качеството не си струва спестените пари.Отделно, насочват се към "механика, химия, физика" ама и там имат недостиг, ако беше прочел и осмислил цялата статия. И като цяло имат същия недостиг като в ИТ. П.с. това положение не е само във Германия - абсолютно същото е по целия свят. На всичкото отгоре, тия "механици, химици, физици и т.н." ежедневно използват ИТ продукти/услуги в работата си - едно за да са по-ефективни и две - за да могат да си я свършат въобще. Архитектите чертаха на оризова хартия през '80, вече няма такива - има си аутокад например. Що ли?Интересното е, че това е уж сайт за икономически подковани хора, а не могат да направят проста калкулация - има недостиг на нещо и почва да му расте цената... И търсенето ще продължи да расте. Поне докато няма читаво AI.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
marto1992
преди 4 години
Глупости... В Германия няма ИТ специалисти, защото там това е една обикновенна професия - както в България да бъдеш шофьор в градския транспорт. В Германия умните деца се насочват към механика, химия, физика, защото Германия е силна в тия области и им предлага престижни професии. За ИТ сферата остават шепа хора, които истински ги влече, и море от тройкари, араби, индиици, и тн...В България е обратното - при нас ИТ специалистите взимат много добри заплати и това е престижна професия. Куцо, кьораво и сакато е тръгнало да става ИТ специалист. Стари, млади, с математика, без математика - всеки се натиска...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 9
khao
преди 4 години
доволно глупости си написал :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 13
ABBA
преди 4 години
Образователната им система не е това, което беше.Справка от 1-ва ръка.И вече разпитвали децата, какво не харесват от родителите си.Този шпионаж разбира се после може да се използва срещу родителите,а децата разтат както кралски особи:https://ic1.static.km.ru/sites/default/files/imagecache/640x640/01_20.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 9
nkavrakov1982
преди 4 години
Някой задавал ли си е въпроса защо е така? Отговора е ***. Човек се ражда и е естествено да общува с човек, докато в ИТ сектора, общуването е основно с машината, или респективно компютъра, софтуера с който се работи. Затова и повечето ИТ са по странни типове хора, затворени и не дотам отворени за комуникация. Знанията по математика и логическо мислене са важни, и всеки може да си спомни навремето от един клас ученици, на колко процента им вървеше математиката.. Няма как изведнъж всички хора да станат полуроботи, щото системата така иска и заявява..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още