IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия се опасява от ново отписване на гръцки дълг

Преструктурирането изглежда неизбежно, но Ангела Меркел ще се опита да не го допусне в годината на изборите в Германия, пише Spiegel

10:29 | 29.10.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гърция се нужда от поне още 30 млрд. евро. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гърция се нужда от поне още 30 млрд. евро. Снимка: Ройтерс

Всъщност звучи доста логично: Гърция страда от огромната тежест на дълга си, което прави икономическото възстановяване на страната почти невъзможно. Най-лесният начин да се помогне на страната следователно е да се опрости част от дълга. 

По подобен начин нещата се възприемат и от Тройката - групата експерти от Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), която следи напредъка на реформите в Гърция, пише германското списание Spiegel днес. 

По време на подготвителна дискусия за следващата среща на финансовите министри на еврозоната представителите на Тройката са предложили второ преструктуриране на дълга на Гърция. При първото „подстригване“ в началото на годината частните кредитори се отказаха от повече от 50% от своите претенции и по този начин опростиха на страната стотици милиарди евро. Сега се очаква да пострадат преди всичко публичните кредитори. И това ще бъдат основно членки на еврозоната, които през последните две години и половина са изплатили около 127 млрд. евро на Гърция. Заедно с помощта от МВФ сумата е дори 149 млрд. евро.

Дори и частично отписване на тези пари е болезнена мисъл особено за Германия. Правителството в Берлин вече е изпратило в Атина 34 млрд. евро – повече пари от всяка друга държава. И в нито една друга страна отпускането на помощите не бе толкова оспорвано, колкото тук. Отново и отново федералното правителство подчертаваше, че паричните потоци са под формата на заеми, които, разбира се, ще бъдат възстановени. А ако сега се окаже, че няма да се случи точно така?

Министър на финансите Волфганг Шойбле се опитва да отхвърли въпроса за намаляването на дълга като невъзможен вариант. "Не може на длъжник, който не връща задълженията си, да му се предоставят нови пари", заяви Шойбле в интервю за Deutschlandfunk. „Ограничени сме от закона да правим нещо повече от това". Но тези формални ограничения бяха пренебрегвани често от евроспасителите в миналото.

Гърция се нужда от поне 30 млрд. евро

Положението на Гърция е катастрофално. Страната е в рецесия за пета поредна година, а краят на рецесията не се вижда. Планината с дълг стана по-малка само временно с отказа на частните кредитори. През 2013 г. се очаква отново той да бъде около 180% от брутния вътрешен продукт – по-висока стойност, отколкото преди подстригването. А как съотношението на дълга се очаква да спадне до 2020 г. до залегналата в спасителните програми цел от 120% от БВП, е голяма мистерия.

Но това не е всичко - пакетът от помощи има срок до края на 2014 г. След това гръцкото правителство ще трябва да се финансира отново чрез капиталовия пазар - за експертите обаче това е безнадеждно начинание. Ето защо страната може да получи според последните предложения на Тройката две години повече време. Удължаването обаче няма да е безплатно. Според информация на Spiegel Европейската комисия и ЕЦБ очакват, че ще са необходими още 30 милиарда евро. Експертите на МВФ очакват дори заемите да са за над 38 милиарда евро.

Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 18 rate down comment 1
GoldBear
преди 11 години
я тиквите да ми обяснят сега подробно какво значи финансова дисциплина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 0
mitkopom
преди 11 години
Както е казал народния мъдрец :,, Не е луд тоя дето яде баницата... "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 1
MZ/X
преди 11 години
Освен формално отписване на дълга има и вариант да оставят Гърция да фалира след като стабилизират положението в Испания и Италия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Ако не се реформират дори това ще е временно решение. След някоя друга година ще дойде падежа по спасителните заеми и тогава хептен ще се скапе положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Много добре чета и ми е ясно, че тези пари няма да се върнат и или трябва да се отпишат или да се стигне до фалит. Въпросът е в това, че Инвестиционните банки имат апетити там и трябва да разделят баницата. Именно те бавят още нещата, а европейските политици и парите на данъкоплатците са само тяхен инструмент. Когато се приватизират активите, които са набелязани ще има и развръзка, но тя ще е лоша най-вече за европейските данъкоплатци. За това и гръцките политици ще гледат да вземат всичко което могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Прочети добре статията, и 10 отписвания да направят, няма да помогнат в дългосрочен план. А ако продължат да го правят рискуват социално и политическо напрежение между страните членки, в момента назрява такова защото някои страни започнаха да отказват да плащат гръцки сметки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 7
space-man
преди 11 години
Ще има и второ и трето докато се стопи и политиците в ЕС го знаят много добре. Само Дянков не знае и обяснява на пенсионерите колко зле са гърците докато взимат новогодишно по 400 евро допълнително. Ех живот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още