IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще отделя по 1,5% от своя БВП за отбрана до 2024 г.

Новият министър на отбраната на страната Анегрет Крамп-Каренбауер сподели, че Берлин е верен партньор на НАТО и желае да остане такъв и в бъдеще

22:00 | 31.07.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Анегрет-Крамп Каренбауер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Анегрет-Крамп Каренбауер. Снимка: Ройтерс

Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер днес обеща да приведе разходите за отбрана на страната си "до 1,5% от брутния вътрешен продукт до 2024 г.", за да бъде постигната крайната цел от 2 процента, наложена на всички членове на НАТО, предаде Франс прес. 

"Ние сме верен партньор на НАТО и желаем да сме партньор и в бъдеще", каза Крамп-Каренбауер в Брюксел по време на първата си среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"През последните години сме си поставили за цел да обновим германската армия. За да го постигнем, което е в национален интерес, се нуждаем от съответни финансови средства. Това означава, че ще трябва до 2024 г. да увеличим разходите за военния бюджет до 1,5% от БВП и трябва да продължим по възходяща линия, за да изпълним задължението си в НАТО, целящо 2 на сто от БВП", обясни Крамп-Каренбауер на съвместния брифинг.

Членовете на НАТО се ангажираха разходите им за отбрана да станат 2 процента от техния БВП до 2024 г. Само 6 държави (Гърция, Естония, Латвия, Румъния, Полша и Великобритания) вече са постигнали тази цел през 2019 г., а Литва е постигнала 1,98 процента, по данни на НАТО.

Тази година Франция отделя 1,84 на сто от своя БВП за отбрана и е обещала да достигне 2 на сто през 2025 г.

Първата по сила икономика в ЕС - Германия, закъснява и сега отделя 1,36 процента. Това предизвиква критиките на президента на САЩ Доналд Тръмп, който упреква Берлин, че е "непоследователен партньор и лош платец".

Споделянето на тежестта на военните разходи е повтаряща се тема в полемиката между САЩ и европейските членове на пакта и отново ще бъде обсъдена на срещата на високо равнище в Лондон на 3 и 4 декември, организирана по случай 70-годишнината на Северноатлантическия алианс.

Столтенберг приветства ангажимента, поет от Крамп-Каренбауер, и настоя членките на пакта да инвестират повече, за да се отговори на многобройните заплахи за сигурността на държавите от НАТО.

НАТО трябва да се подготви "да живее в свят без договор за ядрено разоръжаване" в Европа и "с Русия, която продължава да разполага ракети", способни да нанесат удари по европейски градове, повтори Столтенберг. "Трябва да сме сигурни, че разполагаме с надеждно възпиращо средство", подчерта генералният секретар.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
НАТО нали имаше изискване за 2% поне (само САЩ го прави), явно на никой не му се харчат пари за ламарина, която стой по складове, докато стане негодна за употреба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
бъгна се на удареното u ...-----------------------------Като купувате американска техника , която естествено правите по-добре ...ама рекетът си е рекет ...-------------------------------------това е краткия списък на германските гиганти във военната индустрия:Carl Walther GmbH SportwaffenDiehl DefenceAirbusHeckler & KochKrauss-Maffei WegmannGerman Naval GroupRheinmetallMauserLurssenKorthThyssenKrupp Marine SystemsHowaldtswerke-Deutsche WerftMBDAAbeking & Rasmussen (A&R)кораби , подводници , танкове , самолети , оръдейни системи , навигационни и комуникационни системи , ПВО системи , леко стрелково оръжие :)))в съответствие с протокол III от парижкото споразумение нямат право да произвеждат на своя територия ядрено , химическо , бактериологическо оръжие , ракети с далечен обсег и стратегически бомбардировачи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
Като купувате американска техника , която естествено правите по-добре ...ама рекетът си е рекет ...-------------------------------------това е краткия списък на германските гиганти във военната индустрия:Carl Walther GmbH SportwaffenDiehl DefenceAirbusHeckler & KochKrauss-Maffei WegmannGerman Naval GroupRheinmetallMauserL
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
Sokratus
преди 4 години
Сите *** са под менека!Шо ке ги праиме не знам!Ама ке ручаа жабетата!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 10
ABBA
преди 4 години
"Днес разбрах, че бившия министър на отбраната сега начело на хомо-евро комисията е крала и плагиатствала докторската си дисертация..."Тя е гинеколожка по образование.Смятай за какво иде реч!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 11
majnata
преди 4 години
и те *** ... ама уж парфюмирани ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 16
studioaa
преди 4 години
Днес разбрах, че бившия министър на отбраната сега начело на хомо-евро комисията е крала и плагиатствала докторската си дисертация... Е това представляват вождовете на хомо-евро-организациите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 11
majnata
преди 4 години
"През последните години сме си поставили за цел да обновим германската армия."Като купувате американска техника , която естествено правите по-добре ...ама рекетът си е рекет ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още