IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще защитава политиката си за излишъка по текущата сметка

На срещата на МВФ и Световната банка Германия очаква да срещне натиск от САЩ да намали излишъка си

16:57 | 19.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германия е подготвила сериозна защита за политиката си по излишъка по текущата си сметка в доклада, който ще представи по време на пролетната конференция на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон по-късно през седмицата, предава Ройтерс. На срещата ще се разглеждат международните финансови позиции на страните от двете организации. По време на конференцията Германия очаква да срещне натиск от САЩ да намали излишъка си.

Министерствата на финансите и на икономиката защитават тезата, че излъшъкът, който е на стойност 8,3% от брутния вътрешен продукт (БВП), е формиран от пазарно-ориентирани корпоративни решения.

"Германия не е използвала протекционизъм”, заявяват от министерствата, като също така посочват, че различните парични политики на Германия в сравнение с тези в САЩ и еврозоната са подпомогнали формирането на дисбаланса.

“Икономическият ръст в еврозоната и инфлацията биха могли да окуражат Европейската централна банка (ЕЦБ) да започне процес по нормализиране на паричната политика”, отбелязват двете министерства на най-голямата европейска икономика в документа. “По-силното евро автоматично ще намали излишъка”, допълват още те.

Срещата на МВФ и СБ ще се проведе от 21 до 23 април.

Представители от Г20 ще се възползват от възможността, за да се срещнат неофициално в кулоарите на срещата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още