IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия смята да се върне към строгите икономии след пандемията

Икономическият министър се надява кризата да премине до няколко месеца, след което страната ще се върне към балансирания бюджет

08:35 | 25.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomber</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomber

Германското правителство ще се завърне към политиката си на икономии щом кризата с коронавируса приключи. Това заяви министърът на икономиката в Берлин Петер Алтмайер в интервю за телевизия ZDF.

В понеделник германските власти одобриха пакет от мерки на стойност до 750 млрд. евро за борба с последствията от вируса върху икономиката. Берлин също така възнамерява да вземе нов дълг за първи път от 2013 г. насам.

„Щом веднъж кризата свърши – и се надяваме това да стане до няколко месеца, ще се върнем към политиката на строги икономии и – колкото се може по-скоро, към балансираната бюджетна политика“, заяви Алтмайер, цитиран от Ройтерс.

Правителството очаква икономиката на страната да изпадне в рецесия заради кризата с COVID-19. Министърът на финансите Олаф Шолц вече заяви, че последният бюджетен план на страната се основава на прогнозата, че брутният вътрешен продукт ще се свие грубо с 5% тази година.

В страната към вторник има 27 436 потвърдени случаи на коронавирус, а 114 души са загинали, съобщиха от института „Роберт Кох“ за инфекциозни болести.

Правителството вече обяви, че е готово с редица мерки за смекчаване на удара от кризата върху компаниите и Алтмайер потвърди, че държавата има намерение да купува дялове в компании, които изпитват затруднения, но само при особено тежки случаи.

Междувременно Bloomberg съобщи, че правителството на канцлера Ангела Меркел  обсъжда нова програма за стимули, след като кризата с коронавируса утихне.

Ако Германия се окаже в дълбока рецесия след овладяването на болестта, ще бъде необходим пакет от финансови мерки, за да се стимулира икономиката, посочва източник на агенцията, запознат с преговорите по въпроса.

Мерките, които може да включват облекчения за стимулиране на потребителските разходи или корпоративното данъчно облагане, ще целят краткосрочен ефект. По-обширно отпускане на средства не се обсъжда, заяви още запознатият. От финансовото министерство отказват коментар по въпроса.

Нови данни от вторник потвърдиха очакванията, че вирусната пандемия ще окажат тежък ефект върху германската икономика. През март общият индекс на мениджърите по поръчките на IHS Markit отбелязва срив, което на свой ред е сигнал, че икономиката на страната може да запише спад от около 2% през първото тримесечие на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още