IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия удължава блокадата до 18 април

Канцлерът Ангела Меркел предлага също задължителни карантини и COVID тестове за пътуващи, които се завръщат в Германия по време на великденските празници

22:07 | 22.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германският канцлер Ангела Меркел и регионалните лидери се съгласиха да удължат блокадата до 18 април, след като заразените с COVID-19 се удвоиха за един месец, показвайки проблемите на Европа да сдържат пандемията, предава Bloomberg.

Меркел и премиерите на 16-те провинции в страната решиха по време на разговорите в понеделник да удължат мерките, включително частично затваряне на магазини от неосновна необходимост, както и хотелите, ресторантите, фитнесите и културните мероприятия, съобщи запознат източник, пожелал да остане анонимен.

Ходът, предприет, след като броят на заразените достигна нива, които можеше да предизвикат по-строги мерки, е удар срещу разтревожените от пандемията германци. Обществени допитвания показват, че те стават все по-недоволни от управлението на кризата от правителството.

Меркел и лидерите на провинциите се договориха да се срещнат отново на 12 април, за да обсъдят следващите стъпки, съобщи източникът.

На фона на буксуващите програми за ваксиниране в Европа блокадите бяха възобновени в Италия и Франция през миналата седмица.

Вялият темп на имунизации също така предизвика конфликт с Великобритания заради възможна забрана на износа на ваксини. Усилията за ваксиниране бяха допълнително усложнени миналата седмица, след като Германия и други страни временно спряха използването на ваксината на AstraZeneca заради притеснения, че тя предизвиква тромбози.
ЕС е раздал дози на 6,4% от населението, което е под една трета от нивото на ваксинирани във Великобритания, сочи индексът на Bloomberg на ваксините.

Тъй като великденските празници започват в края на март, канцлерството на Меркел предлага също задължителни карантини и COVID тестове за пътуващи, които се завръщат в Германия, като в същото време позволява семейни посещения в границите на страната.

По редица предложения все още не е постигнало съгласие, което показва напрегнатите разговори, които ще са необходими за постигането на сделка. За тежко пострадалите области други възможни ограничения включват вечерни часове до 5 ч. Меркел ще даде и пресконференция по-късно в понеделник след края на разговорите.

Случаите в Германия отново растат, след като властите започнаха да разхлабват ограниченията в края на февруари и очерта план за постепенна отмяна на оставащите ограничения. Планът зависеше от тенденцията при заразените, но след скока в случаите през последно време официални представители искат да спрат ново смекчаване на мерките и отмяна на някои предходни стъпки за отваряне. Германия Германия

Институтът „Роберт Кох“ съобщи в понеделник, че седемдневното равнище на заразените на 100 хил. души население в страната е нараснало до 107,3. След като спадна до 56,8 на 19 февруари, нивото надхвърли т. нар. „извънредна спирачка“ от сто за втори пореден ден. Разпоредбата позволява на властите да затегнат мерките за блокада, а прагът е бил преминат в десет от 16-те провинции.

Последиците от растящите случаи на заразени се отразяват на най-голямата икономика в Европа. Германия цели да заеме 240,2 млрд. евро тази година, съобщиха официални представители в понеделник. Тя ще вземе с малко над 60 млрд. евро повече дълг от първоначално планираното, тъй като увеличава разходите в подкрепа на пострадалите от блокадата компании и увеличава средствата за тестване и други мерки.

Финансовият министър Олаф Шолц ще предложи замразяване на лимитите в конституцията за дълга за трета поредна година при представянето на проектоплана за разходите през 2022 г. наред с допълнението му към бюджета за 2021 г. в сряда, допълват те.

Шолц, който е кандидат за канцлер от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на парламентарните избори през септември, цели през 2022 г. да бъде зает нетен дълг от 81,5 млрд. евро, съобщават официални представители.

Шолц последователно твърди, че Германия може да си позволи да харчи свободно, за да подкрепи икономиката благодарение на годините на бюджетна дисциплина. Той посочва, че дългът като процент от БВП пак ще остане сред най-ниските в Г7. Германия Германия

Ограниченията за икономиката бяха по-строги в средата на настоящото тримесечие, отколкото при предходното, а БВП вероятно ще „намалее рязко“ през първите три месеца на 2021 г., съобщи Бундесбанк в понеделник в новия си месечен доклад.

„Дейността в предполагащия интензивни контакти сектор на услугите е особено вероятно да намалее отново“, съобщи централната банка. „За сметка на това индустрията, която не е засегната от мерките толкова директно като строителството трябва да е подкрепила икономическата дейност“, тъй като се възползва от динамиката в чуждестранното търсене.

В същото третата вълна на вируса изглежда набира скорост, предизвикана от по-бързо разпространяващите се мутации на COVID-19.

Интензивните отделения може да бъдат препълнени през последните няколко седмици, ако експоненциалният ръст на случаите продължава, предупреждават здравни експерти. В понеделник броят на пациентите с COVID-19 в интензивните отделения в Германия нарасна до 3136 и е най-големият от над един месец.

„Очакваме драстичен ръст в броя на пациентите през следващите няколко седмици“, заяви Гернот Маркс, председател на германската организация за интензивни и извънредни грижи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Тоя плазмодий на снимката няма ли кой да го настъпи по врата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още