IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия увеличи планираните продажби на облигации през второто тримесечие

Емитирането на федерални държавни облигации ще нарасне до 59,5 млрд. евро

16:37 | 30.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германия увеличи планираните продажби на облигации през второто тримесечие с 2,5 млрд. евро, като правителството увеличава заемите, за да компенсира въздействието на пандемията от коронавирус, съобщава Bloomberg.

Емитирането на федерални държавни облигации ще нарасне до 59,5 млрд. евро през периода април-юни спрямо планираните в края на миналата година 57 млрд. евро, съобщи Федералната агенция за финанси.

Въпреки че агенцията заяви, че несигурността около кризата с коронавирус и „свързаните с нея предизвикателства“ пред бюджетното планиране може да предизвика допълнителни корекции на емисиите през второто полугодие, управляващият директор на агенцивта Таммо Димер не очаква никакви „значителни промени“ от призмата на настоящата ситуация.

Агенцията ще може да предостави на федералното правителство „средства за борба с пандемията“, каза Димер по време на конферентен разговор с репортери.

Той така потвърди плановете за продажба на 30-годишни зелени облигации през май и ценни книжа за 8 млрд. евро, защитени от инфлацията, като общият обем на емисиите за годината ще достигне рекордните 473,5 млрд. евро.

Миналата седмица кабинетът на канцлера Ангела Меркел одобри бюджетните планове на правителството за тази и следващата година, като увеличи дълга, който страната ще поеме тази година, с допълнителни 60 млрд. евро.

Така през тази година федералното правителство ще може да поеме рекордни дългове за над 240 млрд. евро, които ще похарчи за подкрепа на бизнеса, засегнат от коронавирусната криза.

През 2022 г. министърът на финансите Олаф Шолц планира нетни заеми в размер на 81,5 млрд. евро, преминавайки законовите ограничения за размера на дълга за трета поредна година.

Мерките в Германия са в сила от няколко месеца и ще останат поне до 18 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още