IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия: Всяка искра между Гърция и Турция може да доведе до катастрофа

Настоящата ситуация в Източното Средиземноморие е игра с огъня, заяви германският външен министър, който се надява поднови преговорите между Атина и Анкара

16:43 | 25.08.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хайко Маас. <em>Снимка: Getty</em></p>

Хайко Маас. Снимка: Getty

Германският министър на външните работи Хайко Маас призова Гърция и Турция да се върнат на масата за преговорите и да обсъдят претенциите си в спорните води на Източно Средиземно море.

„Настоящата ситуация в Източното Средиземноморие е игра с огъня, като и най-малката искра има потенциала да доведе до катастрофа“, заяви Маас по време на днешното си посещение в Атина, цитиран от Bloomberg. „Това, от което се нуждаем незабавно, са сигнали за деескалация и готовност за диалог“, допълни той редом до гръцкия си колега Николаос Дендиас.

Оспорваната територия в близост до о. Кипърсе превърна в Ябълката на раздора за Гърция и Турция. Наскоро в региона Кипър, Израел и Египет откриха енергийни находища, което допълнително разпалва амбициите на страните.

Преговорите между Гърция и Турция под егидата на Германия пропаднаха миналия месец, след като правителството в Атина обяви споразумение за делимитация с Египет на 6 август, подобно на това между Турция и Либия от декември.

„Гърция показа, че е готова за диалог, но не и на фона на предизвикателства и не когато суверенните й права са нарушени“, каза Дендиас, който също така допълни, че очаква евентуален нов списък с възможни санкции срещу Турция да бъде представен по време на среща на ЕС по-късно тази седмица.

Амбицията на Маас за подновяване на преговорите обаче бе помрачена с изказването на турския президент Реджеп Ердоган в понеделник. Тогава той заяви, че за бъдещите проблеми в региона виновна ще е Гърция.

„Отсега нататък Гърция ще е причината за всяко отрицателно събитие в региона и Гърция ще страда най-много“, каза той, като добави, че „Турция няма да прави крачка назад“.

Маас, който по-късно във вторник ще посети и Анкара, заяви, че напрежението в Средиземноморието не само заплашва отношенията между Турция и ЕС, но и целия регион.

Външните министри на ЕС ще се срещнат в Берлин по-късно тази седмица, за да обсъдят отношенията на блока с Турция, като гръцката позиция ще има „специална тежест“, каза Маас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
дреме му на НАТО на компаса ... в случая ше продават и на Турция и на Гърция оръжие .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Меркел е права.Това ще бъде катастрофа.И съшо така означава че НАТО има нужда от сериозна реформа, която да не допуска инциденти между съюзници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Германия: Всяка искра между Гърция и Турция може да доведе до катастрофа Споооко, НАТО ще си направи пак немипуко, както за Северен Кипър.Проблема на давещите се ще е проблем на самите давещи се....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още