IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия въвежда драстични ограничения

Това са мерки, които страната ни досега не е преживявала, твърди канцлерът Ангела Меркел

20:02 | 16.03.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	EPA/Maja Hitij / POOL</p>

EPA/Maja Hitij / POOL

Германската държава и провинциите възнамеряват да забавят разпространението на коронавируса с драстични ограничения за туризма във федералната република.

За тази цел федералното правителство предлага федералните привинции да затворят голям брой магазини. Въпреки това супермаркетите и другите магазини, които служат за снабдяване на хора, трябва да останат отворени, заяви канцлерът Ангела Меркел в понеделник вечерта.

„Искаме да гарантираме, че медицинските грижи, храненето и снабдяването с електроенегия са гарантирани. Въпреки това се нуждаем от драстични мерки. Нашата страна никога не е предприемала такива мерки, но те са необходими", заяви канцлерът.

„Колкото повече се придържаме към отделните правила, толкова по-бързо ще преминем през тази криза", добави канцлерът. Мерилото е броят на новите инфекции.

Бяха издадени и правила, че „предложенията за нощувка в Германия могат да се използват само за необходими и изрично не за туристически цели“. Ресторантите в Германия трябва да затворят най-късно в 18:00 и да се отворят най-рано в 6:00 часа.

Редица магазини изрично не са затворени: търговията на дребно с храни, седмични пазари, услуги за вземане и доставка, магазини за напитки, аптеки, магазини за медицинско снабдяване, дрогерии, бензиностанции, банки и спестовни каси, пощенски станции, фризьори, химическо чистене, перални, продажби на вестници, за строителство и градинарство пазари за домашни любимци и търговия на едро. Засилват се изискванията за хигиена, контрол на достъпа и избягване на опашки. Други магазини, включително търговски центрове, обаче трябва да затворят.

Барове, клубове, дискотеки, заведения трябва да бъдат затворени. Също така и театри, опери, концертни зали и музеи. Това се отнася и за търговски панаири, изложби, кина, паркове за отдих, доставчици на „развлекателни дейности“, казина, магазини за залагания, центрове за проституция и др.

Федералните и централното правителство също така забраняват богослужения, срещи в клубове и автобусни пътувания до по-нататъшно уведомление. Решението на федералното правителство и ръководителите на правителствата на федералните провинции от  понеделник гласи, наред с други неща, под точка три: „Срещите в църкви, джамии, синагоги и събирания на други религиозни общности трябва да бъдат забранени“.

Ваканционни пътувания в Германия и чужбина също трябва да бъдат преустановени, каза Меркел. Освен обществени и частни спортни съоръжения, басейните и фитнес студия, детските площадки също трябва да бъдат затворени за обществено ползване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
serafima
преди 4 години
Геносен Шмеркел е за мене основната личност, от която започна спадът на ЕС. Бавно и полека нанесе много вреди от позициите на водещата най-силната икономика в Съюза. Има една поговорка - когато биеш някого, не е нужно да го учиш как да плаче. Ако се оправи ЕС, то ще бъде без тази генерация, която го съсипа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Boicho Popov
преди 4 години
Какво точно в заглавието не видяхте? А сега виждам - "в търговията". Нищо, всички сме уморени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
ivanrog
преди 4 години
Хайде да видим какво е почти и какво не съвсем:1. Излязоха едновременно с мерките и с програма за подпомагане, почти като у нас, ама не съвсем;2. Заявиха, че програмата за подпомагане няма лимит, а не както Горанов каза, че все пак пазим бюджета и т.н.;2. излизат с най-леките мерки като начало, почти като у нас - излязохме с най-тежките(пак ще стигнем до тях), а после 3 пъти ги променихме;3. забраняват се богослужения, почти като тук;4. забраняват се автобусните пътувания, пак почти като при нас;5. Всъщност какво остава - магазини за стоки от първа необходимост, за осведомяване и за хигиена, а бе почти като у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още