IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германска компания търси инвеститори за газопровод, свързан със Северен поток 2

Gascade, собственост на руския Газпром и германската BASF, обаче среща трудности заради политическата несигурност от санкциите на САЩ срещу Русия

10:29 | 10.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският оператор на газопреносната мрежа Gascade Gastransport води преговори с инвеститори, за да привлече средства за новия тръбопровод, който ще пренася повече руски газ директно до Европа, съобщава Bloomberg.

Gascade е в контакт с потенциални партньори за 485-километровото германско разклонение на Северен поток 2, заяви Татяна Бернерт, говорител на базираната в Касел компания, която е съвместна собственост на руския Газпром и германската BASF. Тя е отказала да предостави информация за инвеститорите за проекта, известен като Eugal.

Gascade търси инвестиции в момент, в който американските санкции срещу Русия заплашват редица енергийни проекти, включително Северен поток 2 – тръбопровода, който ще позволи на Газпром да доставя газ към ЕС по втори директен маршрут под Балтийско море до Германия. Eugal, който започва от балтийските брегове на Германия, е планиран да започне работа през 2019 г. и основно ще доставя природен газ от Северен поток 2 до Полша и Чехия.

Вероятно щеше има война на оферти, ако не съществуваше политическата несигурност около Северен поток 2“, казва Валтер Болц, европейски енергиен консултант и бивш ръководител на австрийския енергиен регулатор E-Control. “Проектът е интересен за операторите на газопроводи, които трябва да работят с потоци от Северен поток 2“.

Gascade ще остане единствен строител на проекта, чието създаване ще струва между 1 и 3 млрд. евро, казва Бернерт.

Газпром и Wintershall – енергийното подразделение на BASG, не са отговорили на исканията за коментар.

Eugal ще има годишен капацитет от 51 млрд. куб.м., а Северен поток 2 ще добави 55 млрд. куб.м. годишно.

Германският енергиен регулатор Bundesnetzagentur е отхвърлил проекти в план за развитие на националната мрежа, свързани със Северен поток 2, докато тръбопроводът не получи всички национални одобрения.

Eugal вероятно ще бъде включен в следващото предложение за развитие на германския газ през февруари 2018 г., посочва асоциацията на германските оператори на газопреносни системи FNB Gas. Когато проектът бъде одобрен от германския регулатор, собствениците на газопровода ще могат да печелят дивиденти от до 6,9% от капитала си, събирайки такси за мрежата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още