Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Германската икономика нарасна с 8,5%, но опасенията от рецесия остават

По-силното от очакваното възстановяване се дължи главно на по-високите разходи на домакинствата и нарастващия износ

Германската икономика нарасна с 8,5%, но опасенията от рецесия остават

Снимка: Bloomberg

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия е нараснал с рекордните 8,5% през третото тримесечие, след като най-голямата европейска икономика частично се възстанови от безпрецедентния спад, причинен от първата вълна на пандемията COVID-19 през пролетта, съобщи статистическата служба на Германия.

Данните са ревизирани нагоре след първоначалната оценка за тримесечен растеж от 8,2% през периода юли-септември, който последва спада от 9,8% през второто тримесечие.

По-силното от очакваното възстановяване се дължи главно на по-високите разходи на домакинствата и нарастващия износ.

„Това позволи на германската икономика да компенсира голяма част от спада на брутния вътрешен продукт, причинен от пандемията на коронавируса през второто тримесечие на 2020 г.“, заявиха от статистическата служба.

Потреблението на домакинствата е нараснало с 10,8% през тримесечието след спада от 11,1% през второто тримесечие. В допълнение, нетният износ също има принос към растежа, с увеличение от  18,1% спрямо спада от 20,5% през предходното тримесечие.

На годишна база икономиката се сви с 4% през тримесечието до края на септември, след рекордния спад от 11,3% през второто тримесечие. Икономическите резултати през третото тримесечие са постигнати благодарение на около 44,7 милиона заети лица, показват данните. Въпреки това техният брой е намалял с 654 хил., или 1,4%, спрямо година по-рано.

Още по темата

Икономистите обаче не крият, че перспективите са помрачени от втората вълна от коронавирус и частичното блокиране в държавата, целящо забавяне на разпространението на болестта. Ресторанти, барове, хотели и места за забавление са затворени от 2 ноември, но магазините и училищата продължават да работят.

Правителството на Германия планира да удължи блокадите до 20 декември, посочва Ройтерс.

Очаква се свиването в сектора на услугите да натежи силно върху брутния вътрешен продукт през четвъртото тримесечие, докато мерките срещу вируса в други страни вероятно ще засегнат и производителите, ориентирани към износ.

Според икономистите ще има спад в икономическото производство, като първоначалните прогнози показват свиване на БВП с около 1% през последното тримесечие.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Германия предаде на Москва досието по случая "Навални"