IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика остава на пътя на растежа въпреки търговските конфликти

Като цяло германската икономика трябва да се представи добре следващата година, прогнозират от министерството на икономикта в Берлин

12:44 | 13.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германската икономика остава на пътя на растежа благодарение на силното местно търсене, въпреки че положителната тенденция се забавя заради сложната търговска среда и някои временни ефекти върху автомобилния сектор. Това се казва в месечния доклад на германското министерство на икономиката, цитиран от Ройтерс.

„Търговските конфликти, сътресенията при валутите на нововъзникващите пазари и геополитическите конфликти натежават върху глобалната икономика и увеличават общата несигурност за икономическото развитие“, посочват от министерството.

В същото време отлагането на парламентарния вот във Великобритания по споразумението за Brexit поддържа риска от хаотично излизане на страната от рамките на блока, посочват още германските икономисти.

От друга страна договорените от правителството мерки като понижаването на данъка върху доходите и увеличаването на помощите за семействата с деца ще даде на икономиката стимул от началото на следващата година.

„Като цяло германската икономика трябва да се представи добре в тази трудна среда“, се казва в доклада.

В понеделник министърът на икономиката Петер Алтмайер понижи прогнозата за растеж на правителството за тази година до 1,5-1,6%, като преди това очакванията бяха за 1,8%.

Германският институт за икономически изследвания DIW също снижи прогнозата си за икономическия растеж на Германия до 1,5 процента и 1,6 на сто от брутния вътрешен продукт за съответно 2018 и 2019 година.

Новата прогноза, направена на фона на забавящия се световен икономически растеж, което се отразява неблагоприятно на износно ориентираната германска икономика, представлява намаляване на прогнозата с 0,3 процентни пункта за 2018 година и с 0,1 процентни пункта за 2019 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още