IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската прокуратура задържа ръководителя на подразделението на Wirecard в Дубай

Името на изпълнителния директор на Cardsystems Middle FZ-LLC не беше оповестено

21:34 | 06.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg</p>

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Германските прокурори заявиха в понеделник, че са арестували ръководителя на дъщерното дружество на Wirecard със седалище в Дубай, разширявайки кръга на заподозрените в разследване за измама с милиарди долари за срива на разплащателната компания.

Мюнхенската прокуратура обяви, че е разпитала главния изпълнителен директор на Cardsystems Middle FZ-LLC по-рано през деня и го е арестува въз основа на заповед.

Директорът е пътувал от Дубай и се е предал доброволно, заявиха прокурорите, без да го назовават. Освен ако подсъдимите не са публично известни, тяхната самоличност може да бъде защитена от германското законодателство, за да се избегнат предразсъдъци по съдебните производства, информира Ройтерс.

Арестът е осъществен по подозрение в заговор за извършване на измама, опит за измама и подпомагане и подбуждане към други престъпления, заявиха прокурорите. Казаха също, че съществува риск обвиняемия да избяга или да подправи доказателства.

Последният арест бе извършен, след като полицията и прокуратурата извършиха обиск в централата на Wirecard в Мюнхен и четири имота в Германия и Австрия миналата сряда.

Прокурорите заявиха, че разследват главния финансов директор на Wirecard Александър фон Кнуп и главния продуктов директор Сюзън Щайдл, в допълнение към бившия главен изпълнителен директор Маркус Браун и главния оперативен директор Ян Марсалек.

Кредиторите ще се съберат във вторник, за да обсъдят най-новото разследване на измамите, както и планираните продажби на активи, с които администраторът по несъстоятелност Майкъл Джаф се надява да възстанови поне част от дължимите пари, заявиха източници.

Кредиторите на Wirecard ще бъдат представлявани от ING и германската регионална банка LBBW, докато притежателите на облигации ще бъдат представлявани от адвокатска кантора, назначена от Cyrus Capital. Притежателите на други ценни книжа са посочили за свой представител в комитета на кредиторите германската адвокатска кантора Tilp, докато служителите също ще бъдат представлявани, казаха източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още