IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски съветник: Още покупки на облигации от ЕЦБ ще бъдат „смъртен грях“

Това води и до опасност от инфлация, категоричен е Волфганг Франц, ръководител на групата икономически съветници на германското правителство

14:53 | 17.11.11 г. 3
Германски съветник: Още покупки на облигации от ЕЦБ ще бъдат „смъртен грях“

Ще бъде „смъртен грях“, ако Европейската централна банка продължи да изкупува облигации, за да спре разпространението на европейската дългова криза, заяви Волфганг Франц, ръководител на групата икономически съветници на германското правителство, пред вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от Ройтерс.

„ЕЦБ не само губи независимост, но в добавка това води до опасност от инфлация“, твърди Франц. Той добави, че подобно действие е и незаконно споделяне на дълг от страна на централната банка.

По този начин Франц се противопостави на призива на друг от съветниците. Петер Бофингер, който също е член на групата съветници, заяви по-рано през седмицата, че е време банката да се превърне в кредитор от последна инстанция за еврозоната, за да се избегне крах на финансовата система.

Германското правителство обаче твърдо се противопоставя на подобни желания и вчера германският канцлер Ангела Меркел даде ясно да се разбере, че ще противопостави на натиска, който идва особено от страна на Франция, да се използва ЕЦБ за разрешаване на кризата, позовавайки се на правилата на ЕС, които забраняват подобно действие.

Ръководството на ЕЦБ също многократно обяви, че правителствата на отделните държави трябва да осъществят необходимите реформи, за да бъде преодоляна дълговата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 17 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
НЯМА ДА ИМА АВТОМАТИЧНА ЗАМЯНА НА ЕВРО В МАРКИ, АКО СЕ РАЗПАДНЕ ЕВРО-ЗОНАТА...Обмяната ще зависи само и единствено от това какъв курс на марката към еврото ще определи Германия. И дали изобщо еврото ще остане да съществува.Има огромна разлика между въвеждане на еврото и обратното - отказ от еврото. В първия случай срещу всяка вече съществуваща пара се издава евро. Т.е. марки, песети, лири, драхми се заменят с евро. Това е лесна процедура.Но обратното е друго - появата на новите (стари) пари няма да стане като замяна. Те ще се появят независимо от еврото. Вероятно ще има курс за обмяна, но той изобщо няма да е фиксиран, вероятно остатъчното евро ще струва много по-малко, отколкото е струвало при първата замяна. Не е възможно автоматична замяна, защото част от еврата ще се покрият от драхми, друга от песети, трета от лири, четвърта от марки, пета от шилинги и т.н. Няма как да се определи на кое евро съотвества марка и на кое драхма. Затова няма да има автоматична замяна, и най-вероятно спестеното в евро в голяма степен ще се обезцени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
al64ad
преди 12 години
Ха,ха хаПонеже като дете обичах фантастиката ,ще я продължа в стил "Патилан" ,но с точно обратния резултат:БНБ държи само германски облигации -минаваме от евро в силно поскъпващи марки и не само спасява валутния резерв ,а ще има възможност и да понапечата някой и друг лев и поразмърда потреблението.....:):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Истината е, че разпадът на евро-зоната става все по-вероятен и всеки следващи мерки по спасяването и само доказват, че спасение е невъзможно. Фактически няма начин, чрез който да се изкупят дълговете на всички закъсали държави. Няма толкова пари, нито пък данъкоплатците в Германия и още няколко по-стабилни страни, биха го приели. Вариантът изкупуването да стане от ЕЦБ, подобно на ФЕД в САЩ, е неработещ, защото би се превърнал в пореден фактор, пораждащ страх, а не спасение. Печатането на пари не връща доверието във валутата, която се печата. Очевидно разпадането на евро-зоната е просто въпрос на време, и тогава с българския валутен борд е свършено. Би изчезнала котвата за която се държи самото евро. Обективният факт е, че в настоящия момент единната валута е един от най-рисковите активи, за които можеш да вържеш собствената валута. Това е просто хазарт. Връзваш се за нещо от типа: Евро има, Евро немаОбективната истина е, че стигне ли се до разпад на евро-зоната, БНБ няма да може да спаси еврата на българите. Теоретично е възможно да спаси голяма част от валутния резерв, но не целия. Но той ще трябва да подпира лева, а пари за милиардите евра спестявания няма да има. БНБ няма да може дори да напечата левове, за да ги даде срещу еврата, защото тези левове няма да имат покритие. Една масова криза със спестяванията, освен че ще разори много спестители, почти сигурно ще срути и банковата система, поради масовия тегления на пари, както и поради пълно разместване в балансите на активи и пасиви, деноминирани в евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още