IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският финансов министър иска отмяна на спирачката на дълга и през 2021 г.

Това предизвика остри критики от консерваторите на канцлера, според които подобни мерки не трябва да стават навик

16:36 | 20.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Олаф Шолц. <em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Олаф Шолц. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският финансов министър Олаф Шолц предизвика критики от страна на консерваторите на канцлера Ангела Меркел с предложението си да бъде отменен вписания в конституцията на страната таван на дълга и през 2021 г. Ограничението бе пренебрегнато тази година в опит да се помогне на икономиката заради коронавирусната пандемия.

Шолц поиска през юни парламентът да суспендира спирачката на дълга и да позволи поемането на рекордните 217,8 млрд. евро нов дълг в опита на Берлин да помогне на компании и потребители да се възстановят по-бързо от икономическите сътресения

Шолц, който е кандидат за канцлерския пост на своята Социалдемократическа партия – по-малкият партньор в управляващата коалиция на Меркел, на следващите избори в Германия догодина, смята, че и през 2021 г. страната трябва да се откаже от ограничението.

Мярката е сигнал, че финансовият министър се опитва трайно да отдалечи Германия от образа й на защитник на строгите финансови ограничения, превръщайки я във водеща страна по разходи преди изборите догодина.

Но неговото предложение предизвика остри критики от консерваторите и най-вече от едно от бюджетните „остриета“ на канцлера – депутатът Екхарт Реберг.

„Суспендирането на спирачката на дълга не трябва да става навик. Трябва да се върнем към обичайните ограничения на дълга колкото се може по-бързо“, заяви той пред Ройтерс в четвъртък.

Все още няма единодушие в коалицията за това дали правителството трябва да поиска от парламента да се откаже от ограничението отново и през 2021 г. и да позволи увеличаване на разходите, заяви още Реберг.

„Бундестагът ще приеме бюджета за 2021 г. през декември, не финансовият министър през август“, допълни той, посочвайки, че има признаци за възстановяването на икономиката и по-доброто от очакваното развитие при данъчните приходи.

Реберг обаче поясни, че консерваторите на Меркел от Христиандемократическия съюз и Християнсоциалния съюз нямат намерение да предлагат програма на строги икономии в годината на изборите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още