Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Германският пазар на труда се нуждае от 260 хил. мигранти годишно

146 хил. от нужните чуждестранни работници ще дойдат от страни извън ЕС, прогнозират специалисти

Германският пазар на труда се нуждае от 260 хил. мигранти годишно

Снимка: Ройтерс

Най-силната икономика в Европа е зависима от мигрантите работници, като прогнозите показват, че в бъдеще само малка част от тях ще бъдат граждани на страни от Европейския съюз (ЕС). В дългосрочен план около 146 хил. имигранти, дошли извън рамките на блока, ще бъдат интегрирани в германския пазар на труда всяка година, съобщава Euractiv. 

Още по темата

Проучванията на трима специалисти от Германския изследователски институт към Федералната агенция по заетостта и университета в Кобург показват тенденциите в това отношение до 2060 г.

В Германия е налице сериозно застаряване на населението, което означава, че все по-малко млади работници вливат пари в социалната система на страната. За да се пребори недостигът на работна ръка в дългосрочен план, около 260 хил. души ще трябва да мигрират в Германия всяка година, заключват анализаторите.

Тъй като икономиките на отделните страни в ЕС са в процес на „сближаване“ и уеднаквяване на стандарта на живот, все по-малко граждани на блока ще се решават да напускат своите държави.

Въпреки че около 0,5 млн. граждани на блока продължават да бъдат интегрирани от трудовата и социална система на Германия всяка година, експертите смятат, че тази техният брой ще намалее значително през следващите години, като в крайна сметка ще достигне 114 хил. души. В същото време ще се увеличи броят на имигрантите, които идват извън пределите на ЕС, като тук цифрата ще достигне 146 хил. души годишно.

През 2017 г. общият баланс на миграцията в Германия е бил малко повече от 0,5 млн. души, според Федералната служба по миграцията и бежанците.

Демографските промени в страната все повече се усещат, като всяка година около 300 хил. души напускат пазара на труда, което надвишава броя на новопостъпилите лица на същия този пазар.

Според Щефан Хардеге, ръководител на трудовия пазар и имиграцията в Асоциацията на германската търговско-промишлена палата, цифрата, изчислена от миграционния доклад за вливане на 260 хил. души годишно в трудовия пазар на Германия може да бъде постигната в рамките на една година.

Той добавя, че демографските промени вече се усещат и в икономиката.

„Сред компаниите, които консултирахме, 60% от тях разглеждат в момента недостига на квалифицирани работници като опасност за развитието на техния бизнес. През 2010 г. само 16% от тях са виждали нещата по този начин“, споделя още Хардеге.

Германия възнамерява да приеме закон за миграцията, който да определя правилата за приобщаване на мигрантите към социалната система на страната.

В момента германската икономика усеща недостиг на служители със средно и ниско ниво на професионална квалификация.

Новият „закон за имиграцията на специализирани работници“ има за цел да привлече хора с по-ниска квалификация.

Идеята на приетите регулации е да помогнат на чужденците с по-ниско ниво на квалификация да получа по-лесно разрешение за престой, ако не са граждани на ЕС.

За разлика от тях, висококвалифицираните имигранти могат да получат „синя карта на ЕС“ и да останат в Германия. Само през 2018 г. страната е издала повече от 21 000 карти.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
1
 
5
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Германките раждат Фолцвагенчета, а не деца.
0
 
5
 
4
преди 4 месеца
Пълни глупости. Икономиката става все по-автоматизирана - и скоро стотици хиляди работни места ще бъдат закривани. От друга страна нахлуващите в Европа мигри нямат нито мозък, нито образование да се оправят с нещо по-сложно то тесла, да не говорим, че идват в Европа за да паpaзитират - в най-добрия случай при това - но не и да работят.

Ако им трябват хора - с тия пари, дето ги дават сега за мигри - можеха всяка година да стимулират на раждането на поне 100 000 германски деца в повече !!!
0
 
8
 
3
преди 4 месеца
Защото някаква шведска *** нападна Орбан, че бил "фашист", щото отпускал помощи и субсидии, за унгарски деца !!!
Явно според някои подпомагането на образованата бяла раждаемост е престъпление.
0
 
16
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Тия милиарди дет ги наливат в кафяви и черни, защо не ги инвестират в това, да стимулират и мотивират раждането и отглеждат на повече германски деца? Да стане Хитлер от гроба да си види новата Германия на кво е заприличала, ще полудее, ще превърти.
2
 
11
 
1
преди 4 месеца
тия Тиквесторо пак почват с плоската пропаганда, че и лепнали даже неква снимка как чаллмата предполагам знае перфектно швабски и стърже редом с германката без да и бърка в гащеризона ... ае не ви ли писна да разнасяте тъпотии ве или тая статия колко струа ?! май вече тва ше питам .... :))
Са на Евроггейските избори ше скивате какви емигранти ше доаат .... ммм никви, щот идват популистите на власт и народо не ще цигганьори дет да висят на цоциал и ги хрантутят ....

Още от Европа
Четиринадесет европейски страни се споразумяха за разпределянето на мигранти