IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският посланик: България знае какво да направи, за да бъде приета в Шенген

За еврото много от условията са изпълнени и страната ви е на ход да предприеме съответните стъпки, посочи Херберт Салбер

13:20 | 03.10.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България добре знае какво трябва да направи, за да бъде приета в Шенген. Това каза в интервю за БНР новият посланик на Германия в София Херберт Салбер.

„На  България ѝ липсват още стъпки в посока утвърждаване на правовата държава и борба с корупцията. Това, между другото, не е твърдение на германското правителство, а на Европейската комисия. Прочел съм не един
доклад с това твърдение, а и тази забележка е споменавана открито в прав текст. Така че мисля, че е ясно какви задачи има да изпълнява България“, коментира германският посланик.

Според него за влизането в еврозоната много от условията са изпълнени.

„Сега мисля, че България е на ход да предприеме съответните стъпки. Вероятно това скоро ще се случи. Доколкото аз мога да преценя, страната ви е изпълнила до голяма степен изискванията за членство в еврозоната“, смята Херберт Салбер.

Посланикът припомни, че на 3 октомври Германия чества 27 години от своето обединение.

„327 дни след падането на стената в Берлин е подписан договорът за присъединяване на бившата ГДР към Федералната република. Падането на режима в Източна Германия идва неочаквано бързо, но тогавашният   федерален канцлер Хелмут Кол разчита правилно, че е настъпил историческият час за обединението на разделена Германия. Западногерманските дипломати предприемат спешна офанзива и преговарят с четирите победителки във Втората световна война, които трябва да благословят обединението и с това възникването на най-голямата държава в сърцето на Европа“, посочи факти от драматичната история от близкото минало Херберт Салбер.

По думите на новия посланик на федералната република в България „27 години след обединението Германия се справя добре, икономическото й състояние е добро и обществото се развива".

Той обаче посочи, че разлики между източногерманските и западногерманските провинции има – в нивото на пенсиите, в някои области и в нивото на заплатите.

„Но нека не забравяме, че процесът на изравняване, на компенсиране на тези разлики продължава и краят му се вижда. Вижте, в източните провинции винаги ще намерите хора, които се чувстват пренебрегнати. Това е видно и от хода на политическия живот. В отделни случаи това може и да е така, но според мен в общ план шансовете да преодолеем тези чувства са добри, прогнозира Херберт Салбер.

Посланикът е убеден, че  успехът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" се дължи на протестен вот и   предизвикателството пред политическия елит е да отправи своите предложения към хората, които се чувстват изолирани и неразбрани.

„При феномена "Алтернатива за Германия" определено става дума за протестна партия. Тя действа за хората като вентил, през който недоволните изпускат парата. Сега въпросът е политическият елит да отговори на това разочарование и да отправи своите предложения към тези хора, които се чувстват изолирани и неразбрани. Политиците трябва да помислят върху този въпрос. А загубата на големите партии не е нищо друго, освен обратната страна на този феномен. В интерес на Германия е отношенията с Турция да се нормализират и правителството работи в тази посока“, изтъкна дипломатът, който не се ангажира с прогноза и кой от предложените от председателя на ЕК вариант за развитие на ЕС би одобрило новото правителство в Берлин.

Той каза, че в момента трудно може да се каже към какъв модел ще се стреми Германия.

„Знаете – още нямаме ново правителство. По тази тема политическите партии от една бъдеща коалиция трябва тепърва да определят позицията си, обясни Херберт Салбер. – Темата за бъдещето на ЕС в последно време занимава много политици, особено френския президент, който държа реч миналата седмица. Германия сега трябва да определи позицията си, но в момента наистина е трудно да се каже, каква е тенденцията.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Така, така...! Първо в ЕЗ, та да нема мърдане, а за Шенген ше видиме - некой друг път... :lol: Тя корупцията в България е измислена... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
misanthrope
преди 6 години
Лицемер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още