IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският президент настоява за продължаване на коалиционните преговори

Щайнмайер твърди, че ще говори с всички партии

15:52 | 20.11.17 г. 2
<p>
	Германският президент&nbsp;Франк-Валтер Щайнмайер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер. Снимка: Ройтерс

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер не насрочи нови избори, както очакваха някои анализатори, а каза, че ще говори с лидерите на всички партии след провала на коалиционните преговори за формиране на правителство.

В ТВ обръщение Франк-Валтер Щайнмайер каза, че партиите "все още носят отговорността да сформират правителство" и ги призова да намерят компромис, предава Bloomberg TV Bulgaria.

"Намираме се в ситуация, каквато в Германия не е имало от почти 70 години насам", каза Щайнмайер. Сега на ход са партиите, добавя той. "Партиите се кандидатираха за отговорността, не могат току-така да я върнат", поясни той.

Свободните демократи излязоха от преговорите късно в неделя вечерта. В понеделник социалдемократите също казаха, че няма да участват в управлението. 

Нови избори биха били популярен избор за повечето германци, които искат отново да гласуват, според сондажа на ZDF. Рискът е обаче нищо да не се промени и парламентът да остане разделен както в момента, съобщава Bloomberg

Германия очакваше новото правителство от парламентарните избори на 24 септември 2017, довели до явното отслабване на Христиан-демократическия съюз и влизането в Бундестага на крайно дясната партия Алтернатива за Германия.

След 8 седмици срещи между партиите, германският канцлер Ангела Меркел се срещна в понеделник, 20 ноември с президента Щайнмайер, за да го информира за хода на  коалиционните преговори, в които участваха Християндемократическият съюз, Християнсоциалният съюз, както и либералите от Партията на свободните демократи /FDP/ и Зелените.

В сутрешната търговия акциите на RWE поскъпнаха, след като най-големият производител на електричество в Германия бе под натиск да затвори „незабавно” централите си на въглища, както искаха Зелените.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Соросоиддната бабиера трябва да си оди ...а да се пробва на още едни избори ...Алтернатива за Германия мое да стъпи и на 25 % !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
Путин е виновен ... пак ..муаххахаха. Не ви ли писна, бе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още