Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Германските банки могат да изгубят много от клиентите си заради отрицателните лихви

Поддържаната от ЕЦБ лихвена политика струва на немските кредитори 2,4 млрд. евро годишно и това ги кара да прехвърлят част от тежестта на лихвите върху клиентите

Германските банки могат да изгубят много от клиентите си заради отрицателните лихви

Сградата на Deutsche Bank във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Растящ брой германски кредитори прехвърлят отрицателни лихви върху своите клиенти при банкирането на дребно, тъй като разходите има стават твърде високи, за да се справят с тях сами, съобщава Bloomberg.

Berliner Volksbank, втората по големина германска кооперативна банка, е започнала да налага лихви от -0,5% върху депозити от над 100 хил. евро (110 хил. долара). Този ход може да насърчи други кредитори да последват примера, като Deutsche Bank AG и Commerzbank AG също сигнализираха, че могат да възприемат тази идея.

„Нещата се променят в индустрията и ние очакваме допълнителни отрицателни лихвени проценти, особено след като един от основните кооперативни кредитори вече направи тази стъпка“, споделя Оливер Майер, ръководител на компанията за пазарни проучвания Verivox Finanzvergleich. 

Още по темата

Германските банки отдавна се противопоставят на прехвърлянето на тежестта на отрицателните лихви върху клиентите при банкирането на дребно, загрижени, че това ще повлияе негативно на тяхната репутация и ще се сблъскат с масови пресушавания на клиентски сметки. Но след пет години на отрицателни лихвени проценти, наложени от Европейската централна банка (ЕЦБ), германските кредитори, които вече регистрират понижена доходност, изчерпват вариантите за омекотяване на удара върху печалбата.

Най-малко 34 германски кредитори вече са избрали да прехвърлят отрицателните лихви върху клиентските депозити при банкирането на дребно, сочи информация на Biallo.de. Повечето от тях обаче са малки банки и прагът за тези лихви често е доста над 100 000 евро, определен от Berliner Volksbank. Някои кредитори от известно време прехвърлят разходите си върху корпоративните клиенти и такива с доказано голямо благосъстояние.

Разходи за милиарди

Поддържаната от ЕЦБ лихвена политика струва на немските кредитори 2,4 млрд. евро годишно, посочват банкови лобисти от Германия. Миналият месец ЕЦБ намали лихвения процент по депозитите до -0,5% от -0,4%.

Кредиторите ще получат освобождаване от отрицателната лихва за някои от депозитите си.

Berliner Volksbank обвърза новата си политика с последния ход на ЕЦБ. Deutsche Skatbank, която също наложи -0,5% за клиентски сметки, надвишаващи 100 000 евро, заяви, че „вече не е икономически оправдано да продължава да поддържа изцяло отрицателния лихвен процент на ЕЦБ“

Датските банки се поддават на натиска

Дания е друга страна, където идеята за прехвърляне на отрицателните лихви върху клиентите набира сила. Spar Nord Bank ще приложи лихви от -0,75% върху депозити над 750 000 крони (110 000 долара), посочват от банката в четвъртък. Това решение е взето, след като Jyske Bank, вторият по големина кредитор в Дания, заяви, че ще направи същото.

Германските граждани спестяват далеч повече от разполагаемия си доход, отколкото повечето други европейци, така че общото въздействие от подобни ходове може да има особено голям ефект при тях. Нивото на спестявания в страната е било около 10% през 2017 г., което е почти два пъти по-голямо от средното за еврозоната, според информация на Deutsche Bank. През 2018 г. германците държат над 40% от финансовите си активи под формата на банкови депозити.

„Кредиторите трябва да са наясно, че няма да спечелят лесно клиентите, които са загубили заради тези мерки“, предупреждава главният изпълнителен директор на Investors Marketing Оливър Мим.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Започват президентските избори в Беларус