IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските домакинства – заможни както никога досега

Финансовите им активи са достигнали рекордната стойност от 6,170 трлн. евр

20:30 | 15.07.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Въпреки спада на лихвените проценти хората в Германия имат рекордно високи финансови активи. Финансовото богатство на домакинствата под формата на парични средства, ценни книжа, банкови депозити и застрахователни вземания е нараснало до рекордните 6,170 трлн. евро през първото тримесечие, обяви германската централна банка (Бундесбанк) в понеделник във Франкфурт.

Това е нарастване с над 153 млрд. евро, или 2,6%, в сравнение с последното тримесечие на 2018 година. След приспадане на дълговете финансовите активи нарастват значително с 136 млрд. евро до 4,360 трлн. евро в сравнение с предходното тримесечие.

„Частните домакинства увеличиха притежаваните парични средства и депозити, както и своите претенции срещу застрахователни компании", обясни централната банка. В изчисленията не е включена стойността на недвижимите имоти. 

Към това се добавя и възстановяването на фондовите пазари, докато в края на миналата година сривът на борсите доведе до понижение на финансовите активи.

Въпреки че банките и спестовните банки предлагат само оскъдни лихвени проценти - ако изобщо има такива - паричните средства и депозитите във финансовите институции продължават да бъдат много популярни. Те включват, например, текущи сметки, спестовни сметки или срочни депозитни сметки. В крайна сметка спестителите губят пари, докато лихвените проценти се покачват с нарастващата инфлация. Ако е необходимо, запасите могат да бъдат преразпределени бързо.

Като цяло германците продължават да предпочитат пари кеш и банкови депозити, които носят ниска доходност заради ниските лихви, но предлагат бърз достъп до спестяванията. Въпреки че банките и спестовните каси предлагат оскъдни лихвени проценти - ако изобщо предлагат такива, паричните средства и депозитите в банките продължават да бъдат много популярни. Те включват, например, разплащателни сметки, спестовни сметки или срочни депозити. В крайна сметка спестителите губят пари, докато лихвените проценти се понижават при нарастващата инфлация.

В края на март паричните средства и депозитите възлизат на 2,494 трлн. евро, като 38,7 млрд. евро са добавени през първото тримесечие. За първи път от повече от четири години германците инвестират повече пари в спестовни сметки.

Засега обаче не се вижда край на спада на лихвените проценти. Неотдавна европейските парични власти отложиха повишаването на лихвените проценти поне до средата на 2020 г. на фона на нарастващите рискове за икономиката. Най-популярни сред германските граждани продължават да са все животозастраховането и други разпоредби за старост. Тук вложенията са се увеличили с 19,6 млрд. евро до 2,294 трлн. евро спрямо предходното тримесечие.

Въпреки това германците влагат повече пари в акции или фондове. „Притоците в акции и дялове на инвестиционни фондове през първото тримесечие на 2019 г., които възлизат на малко под 10 млрд. евро, са значително по-високи, отколкото през предходното тримесечие", заявяват от Бундесбанк. В сравнение с други форми на инвестиции обаче делът им е нисък. Общо към края на март в акции и други дялови участия са били инвестирани 632,5 млрд. евро, а още 596,9 млрд. евро - в инвестиционни фондове.

Интересът на германските граждани към акции е нараснал донякъде през изминалата година, въпреки сътресенията на фондовия пазар. Според Германския борсов институт (DAI) общо около 10,3 милиона граждани притежават акции в компании или фондове за дялово участие. Това е най-високата стойност от 2007 г. насам.

Но цифрите все още са далеч от времето на еуфорията в началото на новото хилядолетие. През 2001 г. в Германия имаше почти 13 милиона акционери. Спукването на дотком балона обаче уплаши много инвеститори на дребно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 15 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
Качеството на портфолиото на германските домакинства реално е много лошо. Те притежават огромно количество ДЦК на родината си, които реално са вече похарчени пари с обещание някога да се върнат с лихва. Освен това имаме и собственост на книжа на други затънали държави като Гърция, Португалия, Италия и Испания за стотици милиарди евро. Като капак на всичко част от парите за заключени като застрахователни обещания и инвесттирани в надути акции в Германия, САЩ и други части на света. Една финансова криза като тази от 2008 или по-голяма ще изтрие голяма част от това портфолио, инфлацията която ще се запали след реакцията на централната банка към кризата ще съсипе стойността на банковите депозити. Реално има много слаба деверсификация(ако изобщо има такава) в това портфолио и може би само недвижимите имоти ще запазят по-голямата част от стойността си, но те не са включени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
На всички е ясно , че активите се набалониха до пръсване - затова да не бързаме да се радваме на това богатство .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 9
studioaa
преди 4 години
Въпросът е, че тези 6.17 трилиона евро не са достатъчни, за да покрият дълга от 8 трилиона евро федерален и местен на германското правителство според бюджетната комисия на Бундестага. Финансовите активи нямат нищо общо с реалното богатство, те просто претенции към реални активи, които може и да не съществуват или да са надценени. Да вземем например Deutsche B***nk с пазарна капитализация от 15 милиарда евро. Незапознатият би казал какво толкова ако например се случи банкрут 15 милиарда евро не е голяма загуба. Но б***мката има влогове лични и фирмени от над 1.2 трилиона евро и около 45 трилиона евро портфолио от рискови деривати, а това е повече от достатъчно, че да потопи цялото това скромно богатство от 6.17 трилиона евро. Интересно също така е, че цялата пазарна капитализация на всички компании в DAX е под трилион евро. Къде ли са заровени останалите пари??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още