IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските жп служители ще стачкуват от понеделник

Решението на синдиката да прекъсне преговорите е напълно ненужна ескалация, твърди Deutsche Bahn

16:17 | 09.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Членовете на германския синдикат на работещите в железопътния транспорт започват стачка, след като преговорите с компанията Deustche Bahn се провалиха, предаде Ройтерс.

Стачните действия ще се отразят върху разписанието както на местните и регионални влакове, така и на тези на дълги разстояния. Ройтерс съобщава, че според информиран източник синдикатът не иска да се ограничава само до няколко маршрута, въпреки че някои региони ще бъдат по-тежко засегнати.

За понеделник сутринта обявеният фокус ще е в Северен Рейн-Вестфалия. Това означава, че пътниците и пътуващите, особено в Западна Германия, трябва да се подготвят за анулиране на влакове и закъснения. Ограничения с надрегионални ефекти се очакват.

Вчера профсъюзът на работещите в железниците и транспорта (Eisenbahn- und Verkehrsgewerkschaft, EVG) заяви, че предупредителните стачки ще бъдат неизбежни, припомня Ройтерс. Синдикатът иска увеличение от 7,5 на сто на работните заплати и предяви искания за работното време и почивните дни. Дойче бан предложи увеличение от 5,1 на сто и еднократен бонус от 500 евро. Според компанията това се равнява на повишение от 7 на сто.

Решението на синдиката да прекъсне преговорите е напълно ненужна ескалация, която ще създаде проблеми за пътуващите по коледните празници, твърди Deustche Bahn.   Железопътната държавна компания обеща тарифен пакет с общ от седем процента. Дори ръководителят на GDL (синдикатът на машинистите) Клаус Васелски разкритикува предупредителната стачка. „Мисля, че EVG иска да покаже понякога, че може да удари", каза Веселски пред Tagesspiegel. Фактът, че машинистите го могат, бе доказано в миналото няколко пъти, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още