IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските консерватори вече не наричат САЩ "приятел" на Германия

Партията на Ангела Меркел официално представи управленската си програма, която залага на "Германия и Франция са моторът на Европа"

22:40 | 03.07.17 г. 4
<p>
	Ангела Меркел и Доналд Тръмп по време на посещението на германския канцлер в САЩ през март. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и Доналд Тръмп по време на посещението на германския канцлер в САЩ през март. Снимка: Архив Ройтерс

Управляващите консерватори на германския канцлер Ангела Меркел се отказаха от термина "приятел", характеризирайки отношенията със САЩ, в представената в Берлин управленска програма на двете сестрински десни партии - ХДС и ХСС, предаде Ройтерс. 

Преди 4 години в общата програма на Християндемократическия съюз и баварския Християнсоциален съюз САЩ бяха представени като "най-важния приятел" на Германия извън Европа. Програмата от предишните избори през 2013 г. представяше"приятелството" с Вашингтон като "крайъгълен камък на  международните отношения на страната" и говореше за укрепването на трансатлантическите икономически връзки чрез отстраняване на търговските бариери.

Тези определения днес липсват, а двете партии наричат САЩ "най-важния партньор" извън Европа, но все още няма официален коментар на промяната в терминологията.

Тази промяна нагледно показва влошаването на двустранните отношения след влизането на Тръмп в Белия дом през януари, коментира Ройтерс. Агенцията припомня думите на новия американски президент, че Меркел "руши" Германия, със своята миграционна политика, която той нарече "безумна".

Освен това той неведнъж се изказваше гневно за големия германския излишък в търговията със САЩ, обвиняваше Берлин и други европейски партньори, че дължат "огромни количества пари" на НАТО, и съвсем отблъсна западните си партньори със своето решение миналия месец да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата.

В допълнение и проучване на социологическия център "Пю" от миналата седмица показа, че само 35 на сто от германците сега гледат благосклонно на САЩ, допълва БТА. При предишния президент Барак Обама положително отношение към задокеанския партньор имаха 57 на сто от германците.

В програмата освен това намира място една почти дословна констатация, която Меркел направи миналия месец след трудната среща на лидерите на Г-7 в Италия и която тогава предизвика  широк отзвук.

"Времената, в които  можехме изцяло да разчитаме на други, останаха до известна степен в миналото. Ние, европейците, трябва да поемем съдбините си в своите собствени ръце по-решително, отколкото сме правили това в миналото", пише в програмата, представена официално.

В нея се потвърждава още ангажимента на Германия към НАТО като военен алианс, като в същото време се отбелязва, че ЕС трябва да бъде в състояние да се защитава самостоятелно, ако иска да оцелее в далечна перспектива.

Добавен е и специален раздел под заглавие "Германия и Франция са моторът на Европа", в който се обещава "да се вдъхне нов живот на приятелството" между двете страни. Документът обаче изключва общата отговорност за дълговете в Европа и се казва, че солидарността е възможна само ако страните от ЕС спазват правилата на Пакта за растеж и стабилност.

Двете управляващи днес партии изразяват готовност да работят с новото френско правителство за постепенно развитие на еврозоната стъпка по стъпка, но се обявяват срещу издаването на еврооблигации за дълговете.

В сферата на вътрешната политика управляващите консерватори дават предизборно обещание да ликвидират безработицата и да осигурят пълна заетост. Те уверяват избирателите, че в най-голямата европейска икономика, която в момента се радва на стабилен икономически ръст, няма да се вдигат данъците и ще се инвестира повече.

Обещават се също повече средства за полицията, като се назначат още 15 000 полицаи в 16-те провинции с цел поддържане на реда и укрепване на сигурността, строеж на 1,5 млн. нови жилища през следващия парламентарен мандат, по-силна финансова подкрепа за семействата и разширяване на мрежата на широколентовия интернет в Германия..

ХДС и ХСС планират да постигнат пълна заетост до 2025 г., което според тях означава безработица под 3 процента (сега тя е 5,5 процента). "Мисля, че можем да постигнем това", каза Меркел на съвместна пресконференция с лидера на ХСС - баварския премиер Хорст Зеехофер.

В сферата на външната политика Меркел предлага още "План Маршал" за Африка с цел да се намали броят на мигрантите, бягащи към Европа. Обещава се помощта за развитието на Африка да се увеличава в съотношение 1:1 с разходите за отбраната.

Предизборните анкети вещаят на консерваторите солидна преднина над левоцентристката Германска социалдемократическа партия, но и необходимост от друга партия като коалиционен партньор за управление на десницата. В момента съюзът ХДС/ХСС има предпочитанията на около 40 на сто от избирателите срещу 24 на сто за ГСДП, която е сегашният коалиционен партньор на Меркел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 7
ivancholak
преди 6 години
Нещо забравяте, че Германия е окупирана страна и дефакто окупацията не е отменена, справка базата в Рамщайн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
lazarov.sl
преди 6 години
Страхотна снимка! Вероятно трябва да се нарича "Господарят и пудела"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 14
ing5rov
преди 6 години
Хахаха...приятели , ама сиренето е с пари ! Тръмп го каза в прав текст : Край на авантата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още