IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските пилоти на Ryanair ще стачкуват в петък

Според синдиката Cockpit ще бъдат засегнати всички полети от и за държавата

15:13 | 08.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пътниците на нискотарифната авиокомпания Ryanair до и от Германия може да очакват затруднения в петък заради стачка, която ще доведе до отменени полети и закъснения. В средата на празничния сезон пилотите на авиокомпанията разширяват протеста си във Федералната република, предава DPA.

Пилотите обявиха 24-часова стачка в петък заедно с колегите си в Ирландия, Швеция и Белгия, съобщи техният профсъюз Cockpit (VC). През миналата година Ryanair заяви, че признава синдикатите, но досега не е постигнал споразумения за колективни трудови договори с персонала си в Европа.

По-специално пилотите настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Стачката на германските пилоти ще започне в петък в 01:01 часа по Гринуич (4"01 часа българско време) и ще приключи в 2:59 часа местно време, уточнява профсъюзната организация.

Засега не е ясно колко и кои полети ще бъдат отложени. Според VC обаче може да са засегнати всички връзки от и за Германия. Компанията ще направи изявление по-късно днес.

Така германският синдикат се присъединява към вече обявените за петък стачки на колегите в Ирландия, Швеция и Белгия. Това би било най-голямата стачка на пилоти в историята на Ryanair. При пилотите досега само ирландците преустановиха дейност в четири отделни дни. Досега компанията отмени 146 от 2400 насрочени за петък европейски полета.

Предупредителна стачка от страна на VC в Германия остана без отмяна на полети през декември миналата година, тъй като Ryanair успя да мобилизира достатъчно пилоти за замяна. Ръководителят на VC Мартин Лохер обвини авиокомпанията, че блокира решение на масата за преговори и трябва сама да поеме отговорността за ескалацията на напрежението.

„Ryanair изключи категорично каквито и да е преговори за увеличаването на разходите за персонала. В същото време Ryanair не посочи къде има пространство да се намери някакво решение", каза синдикалист.

Преди две седмици стачкуващ помощен персонал в Испания, Португалия и Белгия принуди Ryanair да анулира около 600 полета с около 100 000 пътници за два дни. И двете професионални групи (пилоти и стюарди/стюардеси) искат да наложат по-добро заплащане и условия на труд в ирландската авиокомпания, която в продължение на десетилетия се противопоставяше на синдикатите и на колективни трудови договори. За тази цел трябва да бъдат сключени национални колективни споразумения, но синдикатите се координират помежду си в цяла Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още