IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските съдии искат да покажат, че ЕЦБ не е „господар на Вселената“

Европейският съд няма винаги последната дума по въпроси, свързани със законодателството в региона, смятат съдиите

16:57 | 13.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Членовете на германския Конституционен съд продължават да защитават решението си, което оспорва програмата за изкупуване на Европейската централна банка с довода, че националните съдилища имат – макар и ограничена, надзорна роля върху решенията на европейските съдии.

Петер Хубер, който беше докладчикът, отговорен за делото, на Конституционния съд от миналата седмица, заяви, че съдиите искат ЕЦБ да поеме отговорност за програмата за количествени облекчения и да я обясни на тези, които са били отрицателно засегнати от нея. В друго интервю неговият колега Андреас Фоскуле отрече европейският съд да има винаги последната дума по въпроси, свързани със законодателството в региона.

„Посланието към ЕЦБ е „хомеопатично“, заяви Хубер пред Süddeutsche Zeitung.“Тя не трябва да възприема себе си като „господар на Вселената“. Институция като ЕЦБ, която е едва легитимирана демократично, е допустима само ако стриктно се придържа към отговорностите, с които е натоварена“, посочи той.

„Получихме аплодисменти от грешната страна, а критиците или не разбраха посоката на решението, или не поискаха да я видят", казва съдията. 

На 5 май Конституционният съд постанови, че ЕЦБ нарушава европейското законодателство като не успява да оправдае достатъчно програмата си за купуване на облигации. Според германските съдии Бундесбанк не може повече да участва в програмата, освен ако ЕЦБ не даде по-добро обяснение на действията си в рамките на три месеца. Заради решението на германския съд председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен дори обмисля завеждането на процедура за нарушение срещу Берлин.

Решението, взето със седем на един гласа, което се противопоставя на това от 2018 г. на Европейския съд за одобряване на количествените облекчения, създава конфликт между регионалните и национални власти.

Съдът в Карлсруе смята, че централната банка е надвишила мандата си за паричната политика и всъщност провежда икономическа политика. „Това не е нарушение срещу правната общност, а прибягване до правните граници, които принадлежат на тази общност", казва Хубер. Теорията на Фон дер Лайен, че европейското право се прилага винаги и без ограничения, „е погрешна от тази гледна точка“, казва той. „И другите държави членки също имат крайни граници, свързани с тяхната конституционна идентичност, където приемат, че националните конституции имат предимство пред европейското законодателство." Но това засяга само една малка част от правото на ЕС, пояснява той.

Хубер посочва, че съдиите, разбира се, виждат последствията. „Не си мислете, че сме се забавлявали при взимането на това решение“. Но не можели да „чакаме, докато настъпи друг добър метеорологичен период“, казва той. 

„Това решение (на германския съд – бел. ред.) е добро за Европа, тъй като засилва върховенството на закона“, заяви от своя страна Фоскуле пред германското издание Die Zeit. Решенията на националните съдилища са „легитимни и съдилищата са задължени да се намесят в редки извънредни случаи, когато европейските институции сериозно погазват правомощията си“.

По думите на Хубер германският съд иска единствено да докаже, че програмата за количествени облекчения на ЕЦБ спазва мандата си. Централната банка трябва да покаже, че не е превишила правомощията си, тъй като няма право да предприема действия само защото Европа се намира в криза, заяви още той.

Говорител на ЕЦБ отказа коментар за Bloomberg.

„Това е директно предизвикателство към същностния авторите на Европейския съд в контекст, където Полша и Унгария също са под ударите на институцията заради различни нарушения на принципа на върховенството на закона“, посочва професорът по публично право на Университета в Бордо Себастиен Платон. „Отхвърлянето е отхвърляне на самата същност на съда“, посочва той.

Според Хубер, за разлика от Полша и Унгария, германските съдии не искат да спрат Европейския съд да извършва надзора си нас институциите в региона. По думите му германските съдии приемат ролята на съда на блока и ще се намесват само при извънредни случаи.

„Искаме Европейският съд да върши работата си по-добре“, заяви той.

Хубер предупреди да не се образува процедура за нарушение. Това би „ескалирало въпроса без федералното правителство да може да отговори адекватно". „Най-разумно би било да държим топката в равновесие и да преценим дали присъдата ни не съдържа няколко правилни точки“, смята той.

Хубер направи подобно изявление във второ интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung. Въпреки това е крайно необичайно конституционен съдия публично да обосновава свое решение.

Най-близкият прецедент до германското решение е спор в Чехия, в рамките на който местният Конституционен съд също определи решение на европейските съдии за нарушение на законодателството на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
dr.5rov
преди 3 години
... По думите му германските съдии приемат ролята на съда на блока и Ще Се Намесват само при извънредни случаи.-----Култово изказване. Според този германски съдия излиза, че германските съдии имат последната дума, когато преценят, че се налага. Оливането продължава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още