IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското правителство остава готово за всички изходи от Brexit

Кабинетът гласува проектозакона за преходния период след развода на Великобритания и ЕС

19:16 | 05.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел се подготвя за всички възможни сценарии за Brexit, включително и вариант без сделка. Това заяви говорителка на властта в Берлин, след като кабинетът одобри проектозакон за преходния период след напускането на Европейския съюз.

По думите й проектозаконът за преходния период, договорен през март, ще влезе в сила, само ако бъде постигнато споразумение за развода между Великобритания и ЕС.

„Ако не стигнем до споразумение – сценарий, който ние не искаме, няма да има преходен период“, заяви Улрике Демер. „За да бъдем готови за всякакви събития, трябва да бъде извършена и подготовка за вариант без сделка“, допълни тя.

По-рано в сряда германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ЕС трябва да продължи преговорите си с Великобритания, за да бъдат гарантирани добрите двустранни взаимоотношения. Преди това във вторник тя посочи, че Германия прави всичко възможно, за да гарантира постигането на сделка, но посочи, че успехът на преговорите не може да бъде гарантиран.

Във вторник германските медии съобщиха, че подготовката на германските власти за Brexit включва и наемането на нов пограничен персонал, като предвид се вземат всички възможни варианти.

В рамките на сделката, постигната между Лондон и Брюксел през март, Великобритания ще остане на практика член на ЕС, но без право на глас, в продължение на 21 месеца до края на 2020 г.

По думите на Демер този период трябва да предостави на институциите и бизнеса време да се адаптират към новата реалност.

Що се отнася до по-общите настроения спрямо Brexit в Берлин баварските съюзници от консервативния блок на Меркел – Християнсоциалния съюз (ХСС), заявиха, че искат по-близки отношения с Великобритания след излизането от съюза. „Ние решително отхвърляме (варианта за – бел. ред) твърд Brexit“, се казва в документ на партията, цитиран от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още