IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското правителство прогнозира рецесия през третото тримесечие

През второто тримесечие БВП на страната се сви с 0,1%

21:37 | 23.08.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германското правителство очаква най-голямата икономика в Европа да изпадне в лека рецесия през третото тримесечие, съобщава списание Spiegel, цитирано от Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната се сви с 0,1% през второто тримесечие и съветниците по икономическата политика на канцлера Ангела Меркел очакват сходен резултат през периода между юли и септември.

Икономисти в Германската централна банка направиха същата прогноза, съобщи Bloomberg в четвъртък. Публикувани в последно време данни показаха спад на германското промишлено производство, който може да се разпространи и към сектора на услугите.

Две последователни тримесечия на свиване на икономиката са смятани за техническа рецесия.

Канцлерството е отказало коментар, но на пресконференция по-рано днес говорителка на министерството на икономиката заяви, че Германия не е в рецесия.

Въпреки че се подготвят мерки за непредвидени обстоятелства, централните банкери и представители на правителството са съгласни, че е твърде рано да се задейства пакет от стимули засега. Берлин продължава да очаква възстановяване към края на годината.

Германия е готова да защити придържането си към балансирана бюджетна политика, ако тя бъде оспорена на срещата на Г-7 в Биариц, Франция, заяви високопоставен представител на правителството в Берлин.

Забавянето на икономиката спрямо растежа от над 2% през 2016 и 2017 г. предизвика призиви от бизнес лидери и политици към правителството на Меркел да развърже кесията, припомня Bloomberg.

Министърът на икономиката Петер Алтмайер все още подкрепя балансиран бюджет въпреки по-високите разходи", твърди Spiegel.

"Има значителни възможности за стимулиращи растежа мерки без да се налага правителството да взима нови заеми", отбелязва Алтмайер, който е приближен на канцлерката Ангела Меркел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 4 години
това дето си написал са глуупости разбира се, но запитай се що за *** трябва да си зада обиждаш едно дете заради болеста му, само защото нямаш аргумент и е по умно от теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Ами вие сами си ударихте бизнеса, бе? Всички знаем колко важно е машиностроенето и особено автомобилството за Германия - а самата Германия го мачка с какви ли не санкции, заради еко-измишльотините. Що направо не си назначите идиoтчето грета за канцлер или поне за министър на икономиката - че направо да ви върне в каменната ера?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още