IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Germanwings отмени нови 60 полета заради стачката на кабинния персонал

Обслужването на летище "Кьолн-Бон" е особено силно засегнато от стачката, а на летищата в Берлин, Дюселдорф и Мюнхен също има отменени полети

16:24 | 31.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германската авиокомпания Germanwings отмени 60 полета и през втория ден от тридневната стачка, свикана от синдиката на стюардите и стюардесите Ufo, предаде БТА.

Вчера, когато започна протестът, също бяха анулирани 60 полета.

Обслужването на летище "Кьолн-Бон" е особено силно засегнато от стачката, а на летищата в Берлин, Дюселдорф и Мюнхен също има отменени полети.

Очаква се по новогодишните празници да не бъдат изпълнени 180 полета от разписанието, повечето от които вътрешни. От общо 1200 полета в периода на тридневната стачка над 1000 ще бъдат извършени по график, информира авиокомпанията.

Germanwings извършва полети за нискотарифното дъщерно дружество Eurowings на Lufthansa.

Germanwings дава работа на около 1400 души, които обслужват полетите на Eurowings, а 800 от тях са кабинен персонал.

Профсъюзът иска да има отделен колективен договор за заетост при непълно работно време за кабинния персонал на Germanwings. Компанията предлага на дъщерното дружество схема, съответстваща на политиката на Lufthansa на непълно работно време, която тя описва като най-добрата в сектора.

Мнозинството от кабинния персонал на Germanwings са жени, някои от които желаят да преминат от пълно работно време на непълно по семейни причини. Germanwings отхвърля подобни искания в някои случаи, а това води до негодувание на служителите, отбелязва БТА.

При все това компанията заяви, че през 2019 година са били удовлетворени "почти всички" молби за непълно работно време от 800 стюардеси, като само 11 искания са отказани "по оперативни причини".

Синдикатът Ufo обаче иска повече разяснения около политиката на непълно работно време. Той отхвърля колективното споразумение за работна заплата на непълно работно време на Lufthansa, тъй като то съдържа съществени слабости.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още