IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Germanwings започва двудневна стачка

Пилотите на нискотарифниата компания на Lufthansa искат да запазят условията за ранно пенсиониране

11:45 | 12.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пилотите на бюджетната авиолиния на Lufthansa Germanwings започват двудневна стачка в четвъртък. Профсъюзът на германските пилоти Vereinigung Cockpit (VC) иска да окаже натиск върху мениджмънта в продължаващия спор за заплатите и условията на работа, съобщава Ройтерс.

Пилотите от VC проведоха 10 стачки миналата година, засягайки хиляди пътници и заличавайки около 200 млн. евро от оперативната печалба на Lufthansa за 2014 г. Компанията се опитва да намали разходите си, за да остане конкурентна на пазара.

Стачката ще засегне излитащите от Германия полети и ще продължи до 23:59 часа германско време в петък.

Germanwings, която провежда полети на къси разстояния в Европа обяви в сряда, че очаква повече от 60% от 900-те полета за времето на стачката да бъдат поети от пилоти-доброволци или от чартърни самолети на други авиокомпании.

Ябълката на раздора между пилотите и управата са условията за ранно пенсиониране, които Lufthansa иска да промени за новите пилоти. 

Сегашната схема позволява на пилотите да се пенсионират на 55 години и да получават част от заплатата си, докато държавната им пенсия не започне да тече. Lufthansa иска да увеличи най-ранната възраст, при която пилотите могат да се пенсионират, за да отрази увеличаващата се продължителност на живота и за да намали разходите си.

Пилотите също така настояват управата да участва в преговори за разширение на нискотарифните полети. До момента Lufthansa отказва да го направи.

Пилотите се противопоставят на начина, по който Lufthansa провежда експанзията си в сектора. Компанията използва малки фирми, които не са обект на същите колективни трудови договори както на пилотите от Lufthansa и Germanwings.

Както конкурентната си компания Air France-KLM Lufthansa иска да разшири нискотарифните си дейности, за да си спечели пазарния дял, изгубен при експанзията на компании като Ryanair и easyJet.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още