IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ги Верхофстат: Заплахата на Джонсън за твърд Brexit няма да разедини ЕС

Малцината, които ще се облагодетелстват, са богати банкери и управители на хеджфондове, които вече заложиха на хаос, твърди бившият белгийски премиер

13:01 | 01.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ги Верхофстат. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Ги Верхофстат. Снимка: Архив Ройтерс

 

Вече няма време да се ограничат щетите от рязко откъсване от най-големия в света търговски блок, пише в своя статия за Guardian, озаглавена „Заплахата на Борис Джонсън за Brexit без сделка няма да разбие единството на ЕС" Ги Верхофстат.

Авторът, който е координатор за Brexit в Европейския парламент и бивш белгийски премиер, пише, че освен ако не бъде договорено ново отлагане, или член 50 не бъде отменен до 31 октомври, когато изтича срокът на сегашната отсрочка за членството на Великобритания в общността, драматичен шок очаква световната икономика и всички ще загубим.



Малцината, които ще се облагодетелстват, са богати банкери и управители на хеджфондове, които вече заложиха на хаос. Изправени пред такова безотговорно позиране, очаквам правителствата от ЕС да останат спокойни и да запазят единството си, пише Верхофстат. Опитите за оказване на натиск върху Ирландия само ще предизвикат вълни на солидарност от останалите в ЕС, прогнозира той.

Отношенията между ЕС и Обединеното кралство са на кръстопът и навлизаме в нов период на Brexit треската, след като беше формиран възможно най-евроскептичният кабинет. Парадоксално, подчертава Верхофстат, е, че същевременно Великобритания призовава европейски военноморски сили да защитават маршрутите за корабоплаване в Персийския залив, тъй като реалностите на американската политика "Америка на първо място" се усещат в Лондон.

Никакво самохвалство, самозалъгване или фалшиви новини не могат да скрият присъщите противоречия на проекта за Brexit. Въпреки безотговорния език на самозваните рушители, които сега са в сърцевината на британското правителство, е ясно, че британското благоденствие и европейската сигурност са преплетени. Brexit е нещо повече от трагедия - това е загуба за всички ни, в епоха, когато Китай и САЩ се борят за глобална хегемония, а кризата с климата заплашва самото ни съществуване.

Обединена Европа може да е крепост на свободния свят, смята Верхофстат. Заедно можем да станем глобален лидер в справянето с неотложните неща, свързани с климата, и в задаването на условия за глобална търговия. Като англофил, пише Верхофстат, все още вярвам, че тихото мнозинство разумни британци искат искат тяхната държава да е свързана с общността. Връзките на нашето колективно наследство са прекалено силни, за да може Джонсън или Найджъл Фараж да ги разсекат. Никой не трябва да пада в капана като мисли, че Брекзит без сделка е единственият изход от тресавището, в което Консервативната партия ги вкара.

Не трябва да позволим вредна стратегия за Brexit, погрешно опакована в британското знаме, да навреди на всички ни, предупреждава Ги Верхофстат.

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още