IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният икономист на АЦБ подкрепи повишаване на лихвите до края на годината

По думите на Андрю Холдейн нарастват рисковете затягането на паричната политика да се забави

17:41 | 21.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният икономист на Английската централна банка (АЦБ) изглежда се присъединява към групата почитатели на повишаване на лихвените проценти, съобщава Bloomberg. По думите му нарастват рисковете затягането на паричната политика да се забави и той обмисля да гласува за повишаване на лихвите на следващото заседание на банката този месец.

„Рисковете от прибързано затягане на паричната политика се свиха, а икономическият растеж и до по-малка степен инфлацията показаха по-голяма издръжливост от очакваното“, каза Холдейн. „Ако данните продължат да поддържат тенденцията, смятам, че би било разумно да се започне процес по оттегляне на стимулите, въведени през август, през второто полугодие“, допълва той. 

Коментарите на Холдейн, който по принцип е по-предпазливо настроен по отношение на паричната политика, показват, че в АЦБ разделението става все по-голямо, особено след като инфлацията доближи 3%.

Кристин Форбс, която също членува в комисията по парична политика и напуска банката в края на този месец, заяви в понеделник, че ускоряващата се инфлация заради слабата валута не бива да се игнорира. По думите й това ще има своята цена, ако не се повишат лихвите.

Според Холдейн икономическата картина е окуражаваща. „Ако затягането на паричната политика се случи прекалено късно, това може да доведе до много по-рязко увеличение на лихвите по-късно. А това противоречи на общите очаквания на комисията, че ставката ще се увеличава постепенно“, посочи той.

Основният лихвен процент във Великобритания е на рекордно ниското ниво от 0,25%. На последното заседание на банката петима души гласуваха запазването му, а трима подкрепиха повишение.

Колкото до Brexit, Халдейн посочва, че основният сценарий, на който се основават последните прогнози на банката, може и да не се случи. „Идеята, че Обединеното кралство ще избегне вариант, в който напуска ЕС без сделка и без преходен период, може и да не се реализира“, каза той.

„Редица пазарни участници и външни наблюдатели вярват, че има риск Brexit да не е нито плавен, нито подреден процес. Това може да доведе до нестабилна реакция от страна на потребителите и компаниите и може да има почивка за Brexit в икономиката“, казва Холдейн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още